Edward Snowden trenutno živi na neznani lokaciji v Rusiji. Foto: EPA
Edward Snowden trenutno živi na neznani lokaciji v Rusiji. Foto: EPA

Leo Snowden je pripotoval na moskovsko letališče Šeremetjevo, kjer je bil njegov sin ujet več kot mesec dni, dokler mu Rusija ni odobrila azila in ga s tem rešila pred izročitvijo ZDA.

"Tu sem, da izvem več o sinovem položaju," je Leo Snowden ob prihodu povedal novinarjem in pojasnil, da ga med drugim zanima, kakšno je sinovo zdravje in kakšne pravne možnosti so mu na voljo.

"Če bo priložnost za to, vsekakor upam, da se bom lahko z njim srečal," je še dejal. Po njegovih besedah v zadnjih mesecih nista bila v neposrednem stiku, zato "nima pojma", kakšni so sinovi načrti. Sam ni prepričan, da se namerava njegov sin sploh še vrniti v ZDA, ki ga obtožujejo, da je s svojimi razkritji ogrozil državno varnost.

Očeta je na letališču pričakal ruski odvetnik njegovega sina Anatolij Kučerena, ki je povedal, da bo Leo Snowden njegov gost.

Edward Snowden je javnosti razkril umazane podrobnosti nadzora ameriških obveščevalcev v ZDA in po svetu. V Moskvo je priletel 23. junija iz Hongkonga. Ker so mu ZDA preklicale potni list, je bil v tranzitnem delu letališča ujet več tednov.

Ko je 1. avgusta dobil začasni politični azil v Rusiji, je zapustil letališče in zdaj živi neznani lokaciji na ruskem ozemlju, saj se boji, da ga bodo ZDA izsledile.

Snowdnov oče v Moskvi
Snowdnov oče v Moskvi