Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je skrajna skupina zapisala na spletu, je bilo to maščevanje za žalitve preroka Mohameda. Islamska država je še pojasnila, da je bil napad usmerjen proti hindujcem, sikhom in tistim, ki jih ščitijo.

V zadnjih dneh so v več muslimanskih državah izbruhnili protesti zaradi izjav tiskovne predstavnice hindujske nacionalistične stranke indijskega premierja Narendre Modija o odnosu med Mohamedom in njegovo najmlajšo ženo.

Kabul je nedavno obiskala indijska delegacija, ki se je s talibanskimi oblastmi pogovarjala o dostavi indijske humanitarne pomoči Afganistanu ter o možnosti vnovičnega odprtja indijskega veleposlaništva v Kabulu, ki je zaprto od prihoda talibanov na oblast avgusta lani.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Abdul Nafi Takor je v soboto pojasnil, da sta v več ur trajajočem napadu na tempelj umrla pripadnik sikhovske skupnosti ter pripadnik talibanskih sil, našli pa so tudi trupli dveh napadalcev.

Število sikhov, ki živijo v Afganistanu, se je s približno pol milijona v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zmanjšalo na le okoli 200. V preteklih letih se je skupnost večkrat spopadala z napadi, marca 2020 je bilo tako v napadu na sikhovski tempelj ubitih najmanj 25 ljudi.

Odgovornost za napad je tudi takrat prevzela skrajna skupina Islamska država, zaradi česar je veliko sikhov zapustilo državo, še preden so se na oblast avgusta lani vrnili talibani.

Islamska država je, podobno kot talibani, sunitska islamistična skupina, vendar sta skupini ostri tekmici, saj si talibani prizadevajo za Afganistan brez tujih sil, Islamska država pa želi vzpostaviti islamski kalifat, ki bi se raztezal od Turčije do Pakistana.

Talibani vztrajajo, da so njihove sile v boju proti Islamski državi zmagale, vendar analitiki ugotavljajo, da ta ostaja ključni varnostni izziv v Afganistanu.