Bertoneja je na položaj imenoval prejšnji papež, Benedikt XVI. Foto: EPA
Bertoneja je na položaj imenoval prejšnji papež, Benedikt XVI. Foto: EPA

"Seveda je bilo veliko težav, še posebej zadnji dve leti, in name so se spravili z obtožbami ... Mreža vran in kač. A to ne bi smelo zamegliti bilance mojega dela, ki je pozitivna," je dejal odhajajoči 78-letni kardinal, ki je bil državni tajnik od leta 2006, ko ga je na položaj imenoval papež Benedikt XVI.

Vatikan je v soboto sporočil, da bo Bertoneja na položaju državnega tajnika 15. oktobra nasledil 58-letni Pietro Parolin, ki je trenutno apostolski nuncij v Venezueli, kamor je odšel leta 2009.

Bertone je dejal, da je pri delu vedno dal vse od sebe, hkrati pa priznal, da je tudi on delal napake in da bi glede nekaterih stvari zdaj sprejel drugačno odločitev.

"Po eni strani se zdi, da državni tajnik odloča o vsem, vendar ni tako," je dejal Bertone. Kot je dodal, se na nekatere stvari njegov urad ni odzval, ker "nas nekateri ljudje niso želeli seznaniti z določenimi težavami".

Bertone se je sicer ves čas omenjal kot eden izmed tistih, ki se jim je ob kadrovskih spremembah papeža Frančiška majal stolček. Italijanski mediji so ga opisovali kot osebo, ki je najbolj ovirala prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti. Nanj so letele tudi številne obtožbe v okviru škandala Vatileaks.

Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, primerljivo s predsednikom vlade.