Vlada zagotavlja, da bodo mnogim revnim državljanom z odpisom dolgov omogočili nov začetek. Foto: EPA
Vlada zagotavlja, da bodo mnogim revnim državljanom z odpisom dolgov omogočili nov začetek. Foto: EPA

Hrvaška vlada se je za ta ukrep odločila, da bi omilila finančne težave najbolj ranljivih prebivalcev, ki so bili v postopkih izvršbe dolgov bankam ter telekomunikacijskim in komunalnim podjetjem.

Zaradi različnih dolgov ima trenutno blokirane račune okoli 320.000 hrvaških državljanov; sredi lanskega leta je bila skupna vrednost teh dolgov več kot 3,65 milijarde evrov.

Okoli 60.000 materialno najbolj ogroženim državljanom bodo zdaj odpisali dolgove, ki ne presegajo 35.000 kun oziroma 4.580 evrov pod pogojem, da nimajo niti premoženja niti prihrankov in imajo račune blokirane več kot leto dni.

Vlada je ukrep sprejela, potem ko je podpisala sporazum z bankami in telekomunikacijskimi podjetji, ki so bili pripravljeni odpovedati se terjatvam do 10.000 kun (1.305 evrov), medtem ko so javna komunalna podjetja v štirih največjih hrvaških mestih soglašala z odpisom največ 25.000 kun (3.263 evrov).

V težavah zaradi krize
Za odpis dolgov pridejo v poštev samo državljani, ki imajo manj kot 2.500 kun (326 evrov) mesečnih prihodkov ali manj kot 1.250 kun (163 evrov) na člana gospodinjstva. Na ta način bi olajšali življenje tudi najbolj ogroženim upokojencem.

Kot je pojasnila ministrica za socialno politiko in mlade Milanka Opačić, gre večinoma za državljane, ki nimajo blokiranega računa zaradi osebnih napak, ampak so se v dolgovih znašli zaradi dolgotrajne krize, zaradi katere so mnogi ostali brez služb.

Hrvaška je v recesiji že zadnjih šest let, za letošnje leto pa napovedi kažejo na 0,5-odstotno gospodarsko rast.

"To je prvič, da je kaka hrvaška vlada poskušala rešiti ta težaven problem in ponosni smo na to," je na seji vlade dejal premier Zoran Milanović.