Washington s severozahoda ZDA, največje mesto Seattle, je postal 20. zvezna država z odpravljeno smrtno kaznijo. Še v 16 državah niso izvedli ene usmrtitve, odkar je vrhovno sodišče ZDA leta 1976 spet dovolilo izvajanje smrtne kazni. Foto: AP
Washington s severozahoda ZDA, največje mesto Seattle, je postal 20. zvezna država z odpravljeno smrtno kaznijo. Še v 16 državah niso izvedli ene usmrtitve, odkar je vrhovno sodišče ZDA leta 1976 spet dovolilo izvajanje smrtne kazni. Foto: AP
"Zakaj ubijati, da pokažemo, da se ubijati ne sme."
Število izvedenih usmrtitev v ZDA pada že 20 let. Leta 1998 je bilo usmrčenih 295 obsojencev, še leta 2010 114, lani samo še 39. Letos je bilo do oktobra usmrčenih 18 zapornikov, od tega 10 v Teksasu. Foto: AP

S tem je moratorij na smrtno kazen, ki je bil uveden leta 2014, zdaj postal trajen. Vrhovno sodišče Washingtona s sedežem v prestolnici Olympia je odločalo v primerih osmih obsojencev na smrt in vsem je kazen znižalo na dosmrtni zapor. Predsednica vrhovnega sodišča Mary Fairhurst je v obrazložitvi sodbe zapisala, da se je smrtna kazen izrekala neenakomerno, odvisno od kraja zločina, stalnega bivališča obsojenca, proračunskih virov države in tudi rase obsojenca.

Serijskim morilcem dosmrtne, revnejšim morilcem smrtne
Nasprotniki smrtne kazni so s temi argumenti nastopali že več let. Množični morilec Gary Ridgeway in drugi so na primer dobivali dosmrtne zaporne kazni, tisti, ki so ubili eno osebo, pa so bili obsojeni na smrt. Vrhovno sodišče se sklicuje tudi na raziskavo univerze Washington, ki je ugotovila, da tožilci morda niso bili bolj nagnjeni k temu, da zahtevajo smrtno kazen za temnopolte, vendar pa so jo porote temnopoltim izrekala štirikrat pogosteje kot belcem.

Demokratski guverner Washingtona Jay Insley, ki je nekoč podpiral smrtno kazen, je leta 2014 uvedel moratorij, po odločitvi vrhovnega sodišča države pa je sporočil, da gre za izjemno pomemben trenutek v prizadevanjih za enakomerno in pošteno uporabo pravosodja. Izrekanje smrtne kazni glede na raso po njegovih besedah ne dosega nobenega pravosodnega cilja.

Lokalni parlament lahko spet uvede smrtno kazen
Med obsojenci na smrt, ki so jim v četrtek kazen spremenili v dosmrtni zapor, je tudi temnopolti Allen Eugene Gregory, ki je bil leta 1996 obsojen na smrt zaradi ropa, posilstva in umora 43-letne Geneine Harshfield. Vrhovno sodišče je sicer dovolilo možnost, da zakonodajno telo Washingtona ponovno uvede smrtno kazen, vendar pa mora to storiti na način, ki ne bo kršil ustave. Državni senat Washingtona je letos že glasoval za odpravo smrtne kazni, vendar pa predlog ni uspel v predstavniškem domu državnega kongresa.

V zadnjem desetletju strm upad smrtnih kazni
Med letoma 2007 in 2013 je smrtno kazen odpravilo šest zveznih držav (New Jersey, New York, New Mexico, Illinois, Connecticut in Maryland). Nebraska jo je ukinila leta 2015, a so jo volivci že naslednje leto ponovno vzpostavili, ravno v Nebraski so lani izvedli prvo usmrtitev z novo sestavo smrtonosnega koktejla v injekciji, katerega ubojno sredstvo je opioid fentanil.

Število izvedenih smrtnih kaznih v ZDA sicer upada. Med letoma 1997 in 2005 so povprečno usmrtili 71 obsojenih na smrt, med letoma 2006 in 2013 je bilo izvedenih povprečno 44 usmrtitev. V letu 2017 so zvezne države v ZDA usmrtile 39 obsojenih. Med 30 preostalimi zveznimi državami, kjer imajo uzakonjeno smrtno kazen, je kar 16 takšnih držav, kjer niso izvedli niti ene smrtne kazni od leta 1976, ko je vrhovno sodišče ZDA ponovno dovolilo zveznim državam, da izvajajo smrtno kazen.