Agencija Anadolu je poročala, da je Öztürk priznal sodelovanje v poskusu udara, a je to poročanje preklicano. Foto: EPA
Agencija Anadolu je poročala, da je Öztürk priznal sodelovanje v poskusu udara, a je to poročanje preklicano. Foto: EPA
Turčija
Policijske sile so okrepile prisotnost na ulicah. Foto: Reuters
Turčija
Erdoganovi privrženci so se neuspeha prevrata veselili na ulicah. Foto: Reuters
V Turčiji pravna država pred razkrojem?

Med zaslišanjem pri državnem tožilcu je Öztürk po prvotnem poročanju agencije Anadolu priznal, da je deloval z namero izvedbe državnega udara, a je agencija to poročanje preklicala. Dva zasebna medija, Habertürk in NTV, pa sta poročala, da Öztürk sodelovanja ni priznal. "Nisem nekdo, ki je načrtoval ali usmerjal poskus udara, ki je bil izveden 15. julija, in ne vem, kdo je to počel," je Öztürka citiral NTV. Habertürk je še poročal, da je Öztürk tožilcem pravzaprav dejal, da je skušal udar preprečiti.

Öztürka so aretirali po petkovem spodletelem poskusu državnega udara. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je na fotografijah iz pripora videti Öztürka okrvavljenega in z obvezanim ušesom.

Turška vlada meni, da je prevrat vodil ravno Öztürk, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta. 64-letni Öztürk je bil poveljnik turških zračnih sil do avgusta lani. Po izteku mandata je ostal član vrhovnega vojaškega sveta.

Še vedno napeto
V Turčiji pa je še vedno napeto. V Carigradu je bil tako v glavo ustreljen namestnik župana enega izmed mestnih predelov, v Ankari pa je bil evakuiran parlament.

Cemila Candasa, namestnika župana okrožja Sisli, je ustrelil neznani napadalec, ki je vstopil v njegove prostore. Žrtev je v kritičnem stanju. V Sisliju je vladajoča glavna opozicijska stranka Republikanska narodna stranka (CHP), ki je skupaj z drugimi opozicijskimi strankami obsodila poskus udara. Kot poroča Reuters, ni jasno, ali je ta napad povezan s petkovim poskusom vojaškega udara.

Medtem so zaradi neznane varnostne grožnje evakuirali turški parlament, je po poročanju turških medijev prek družbenega omrežja Twitter sporočil opozicijski poslanec Ziya Pir. "Obveščeni smo bili o napadu. Meclis je bil evakuiran," je po poročanju turškega časnika Cumhurriyet sporočil Pir.

Parlament so napadli tudi med petkovim spodletelim vojaškim udarom. Prva bomba je glede na posnetek enega od poslancev parlament zadela še med zasedanjem. Poslanci so stavbo zapustili skozi streho.

Aretacije se nadaljujejo
Medtem se nadaljujejo aretacije ljudi, ki naj bi bili povezani s poskusom udara. Prijetih je bilo že 7.543 ljudi, med njimi 100 policistov, 6.038 vojakov, 755 sodnikov in tožilcev ter 650 civilistov. Za 316 priprtih so odredili nadaljnje pridržanje. Med prijetimi so tudi 103 generali in admirali, sodišča pa zdaj odločajo, ali bodo ostali v priporu.

Poleg tega je bilo suspendiranih skoraj 8.000 policistov, 50 visokih vladnih predstavnikov in 30 guvernerjev. Odpuščenih je bilo tudi okoli 2.800 sodnikov.

Na notranjem ministrstvu so odpustili skoraj 9.000 uslužbencev, med njimi 4.500 policistov in 614 žandarjev, turško tiskovno agencijo Anadolu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turška vlada je v Carigrad napotila dodatnih 1.800 pripadnikov posebnih enot policije, ki bodo varovali strateške točke v največjem turškem mestu. Poveljnik carigrajske policije Mustafa Caliskan je policijskim enotam ukazal, naj brez opozorila streljajo na vse neznane helikopterje. Preteklo noč so celoten turški zračni prostor preletavala vojaška letala F-16.

Racija na prestižni vojaški akademiji
Med drugim so pripadniki posebnih enot policije danes preiskali prestižno vojaško akademijo v Carigradu. Aretirali so tudi generala Mehmeta Dislija, ki je v petek zvečer vodil operacijo zajetja poveljnika generalštaba turške vojske generala Hulusija Akarja.

Pripadniki vojske, ki so skušali izvesti prevrat, so v petek zvečer uporabili helikopterje in bojna letala. Televizija CNN-Turk je poročala, da je med poskusom vojaškega udara izginilo najmanj 42 vojaških helikopterjev.

Ob tem je vlada do nadaljnjega vsem javnim uslužbencem preklicala letni dopust do konca leta. Tisti, ki so že na dopustu, pa se morajo na svoja delovna mesta vrniti v najkrajšem možnem času, so sporočili iz kabineta premierja Binalija Yildirima. Ukrep je velja za tri milijone javnih uslužbencev po vsej državi.

Med ubitimi 145 civilistov
Kot je sporočil premier, je v poskusu udara umrlo 60 policistov, trije oblastem zvesti vojaki in 145 civilistov. Ubitih je bilo tudi 24 domnevnih pučistov, kar je manj, kot je bilo sporočeno prej. Turško zunanje ministrstvo je pred tem namreč objavilo, da je bilo ubitih več kot 100 pučistov. Ranjenih je 1.491 ljudi. Skupaj je torej po zadnjih podatkih oblasti umrlo 232 ljudi.

Opozicija poziva k spoštovanju zakonov
Največja turška opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) je prepričana, da mora biti odziv na poskus udara v skladu z vladavino prava, prevratnikom in njihovim pomagačem pa je treba soditi na sodiščih. CHP je tudi opozoril, da se vojska ne sme prikazovati kot sovražnik.

Turška prokurdska Ljudska demokratična stranka (HDP) je že napovedala, da v parlamentu ne bo podprla predloga za ponovno uvedbo smrtne kazni. V Turčiji so smrtno kazen nazadnje izvedli leta 1984, od leta 2004 pa je prepovedana.

V Turčiji pravna država pred razkrojem?