Najhuje je bil na udaru Alep. Foto: Reuters
Najhuje je bil na udaru Alep. Foto: Reuters
Sirija
Premirje naj bi začelo veljati ob polnoči, a ne na območjih pod nadzorom džihadistov. Foto: Reuters

Putin je še dodal, da bo Rusija zmanjšala svojo vojaško navzočnost v Siriji.

Sirska vojska je napovedala, da bo ob polnoči ustavila vse vojaške operacije, prizadevali pa si bodo za politično rešitev sirske šestletne državljanske vojne.

Uresničevanje dogovora bosta nadzorovali Turčija in Rusija, pri čemer prva podpira upornike, druga pa režim predsednika Bašarja Al Asada.

"S tem sporazumom so se strani dogovorile, da ustavijo vse oborožene napade, tudi zračne, obljubile pa so, da ne bodo širile območij, ki so pod njihovim nadzorom," je sporočilo turško zunanje ministrstvo, ki dodaja, da se bodo predstavniki sirske vlade in opozicije kmalu srečali v glavnem mestu Kazahstana Astani pod pokroviteljstvom Rusije in Turčije.

V premirje niso vključeni skrajneži
Ustavitev ognja se ne bo nanašala na skupine, kot so t. i. Islamska država, nekdanja Fronta al Nusra in z njima povezane skupine. Ankara še dodaja, da bodo iz premirja izključene vse skupine, ki jih kot teroristične označuje Varnostni svet Združenih narodov.

Reuters sicer navaja neimenovanega predstavnika upornikov, ki je dejal, da premirje ne bo veljalo le na območju pod nadzorom IS-ja, ne pa tudi na območju pod nadzorom nekdanje Fronte al Nusra.

Bo v Siriji le zavladalo premirje?
Bo premirje v Siriji obstalo?
Bo v Siriji le zavladalo premirje?
Bo premirje v Siriji obstalo?