Trump napoveduje, da bodo varnostna območja v Siriji plačale zalivske države, sicer ameriške zaveznice v regiji. Foto: Reuters
Trump napoveduje, da bodo varnostna območja v Siriji plačale zalivske države, sicer ameriške zaveznice v regiji. Foto: Reuters
Barack Obama
Ameriški predsednik, ki se bo s položaja poslovil 20. januarja prihodnje leto, je opozoril, da varnostna območja zahtevajo zaščito kopenskih sil, v kar bi po njegovih besedah sirska vlada, Rusija in Iran težko privolili. Foto: Reuters
Evakuacija iz Alepa se znova nadaljuje
Trump napoveduje varna območja v Siriji

"Skušali bomo pomagati ljudem. Vzpostavili bomo varnostna območja, plačale pa jih bodo zalivske države," je v petek po poročanju Reutersa dejal Trump. Obama je sicer že pred tem na svoji zadnji letošnji novinarski konferenci dejal, da ta ideja predstavlja "nenehen izziv", saj varnostna območja potrebujejo zaščito kopenskih sil. V to naj bi namreč po njegovih besedah sirska vlada, Rusija in Iran, njegova ključna zaveznika, težko privolili.

Obama je dejal, da upa, da se bosta Sirija in Rusija odzvali na mednarodni pritisk zaradi tragedije v Alepu in sodelovali s Turčijo ter pustili civilistom, ki so še v vzhodnem Alepu, da ta del mesta varno zapustijo. Ob tem je za civilne žrtve v Alepu obtožil režim predsednika Bašarja Al Asada ter Rusijo in Iran. "Ta kri in zločini so na njihovih rokah," je dejal Obama.

Ameriški predsednik je v svojih mandatih zavračal zahteve po obsežnem vojaškem posredovanju, osredotočil pa se je na iskanje diplomatske rešitve, poroča Reuters. "Ne morem trditi, da smo bili uspešni," je dejal glede tega.

Nadaljevanje evakuacije?
Evakuacija iz vzhodnega Alepa, ki ga je sirska vojska v torek skoraj v celoti zasedla po štirih letih, se je začela v četrtek, vendar pa jo je sirska vlada v petek ustavila. Na mrazu in brez hrane na morebitno evakuacijo čaka več tisoč ljudi. V četrti Alepa Al Amirija, ki je deloma še v rokah upornikov, so hladno noč številni preživeli med ruševinami. Poleg tega so ostali brez hrane in pitne vode.

Po navedbah posebnega odposlanca ZN-a za Sirijo Staffana de Misture je v vzhodnem Alepu še vedno okoli 40.000 civilistov ter med 1.500 in 5.000 upornikov z družinami.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je neimenovani predstavnik upornikov medtem dejal, da jim je uspelo doseči dogovor o nadaljevanju evakuacije. Da bodo evakuacijo nadaljevali, pa je za Reuters dejal tudi neimenovani sirski vladni predstavnik.

Po njegovih besedah bodo ob tem evakuirali ranjene in bolne tudi iz štirih obleganih krajev, iz Kafraje in Fuaje ter Zabadanija in Madaje. Zadnja dva kraja oblegajo provladne sile, prva dva pa uporniki.

Evakuacija iz Alepa se znova nadaljuje
Trump napoveduje varna območja v Siriji