Orban je že večkrat uporabil zemljevid ˝velike Madžarske˝ in z njim razburil sosednje države. Foto: Reuters
Orban je že večkrat uporabil zemljevid ˝velike Madžarske˝ in z njim razburil sosednje države. Foto: Reuters

Na šalu, ki ga je madžarski predsednik vlade nosil na tekmi, je izrisan zemljevid nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Proti potezi je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. Zunanje ministrstvo v Bukarešti jo je označilo za revizionistično. Kmalu se je oglasilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo ter od Budimpešte zahtevalo opravičilo in zagotovilo, da Madžarska nima nikakršnih ozemeljskih zahtev do Ukrajine.

"Spodbujanje revizionističnih stališč na Madžarskem ne prispeva k razvoju ukrajinsko-madžarskih odnosov in ni v skladu z načeli evropske politike," je zadevo komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko. Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so sicer že dlje časa napeti, predvsem zaradi zadržanosti Budimpešte v zvezi z zaostrovanjem sankcij Evropske unije proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajin.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premierja z omenjenim navijaškim šalom ni videl. "Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogar koli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev," je dodal.

"Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji," pa je potezo madžarskega premierja šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ocenjuje, da temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Orbanov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierjem in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil.

Sorodna novica "Trianon se uporablja za politično mobilizacijo prebivalstva"