Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

V parlamentu so namreč zavrnili Orbanov poskus nagovoriti evropske poslance in poslanke na uvodnem plenarnem zasedanju, češ da niso našli prostora zanj, sta za portal Euronews dejala vira, seznanjena z zadevo.

Po običaju predsedniki vlad dobijo priložnost za nagovor Evropskega parlamenta, ko njihova država prevzame vodenje Sveta EU-ja, v katerem predstavijo agendo polletnega vodenja in odgovarjajo na vprašanja poslancev in poslank.

Vira sta dejala, da je Orban parlamentu nakazal, da bi ga lahko nagovoril pred zasedanjem prihodnji teden, 16. ali 17. julija.

A konferenca predsednikov, vodje političnih skupin v parlamentu, ki določajo agendo, je sporočila, da parlament takrat nima prostora v urniku.

Eden od virov je dejal, da je parlament bolj zaseden kot običajno, pri čemer je za to okrivil Svet EU-ja, češ da ni upošteval nasveta parlamenta glede časovnice evropskih volitev.

"Pred petimi leti, leta 2019, smo lahko upoštevali začetek finskega predsedovanja med zadnjim poletnim zasedanjem, ker so bile volitve maja, zaradi česar smo lahko imeli dve zasedanji pred poletjem," je dejal vir za Euronews. "Opozorili smo, da bodo imele junijske volitve posledice za naš urnik."

Kot je pojasnil vir, mora novi parlament izglasovati predsednika in 14 podpredsednikov, zaradi česar morata biti na voljo tako torek kot sreda.

Četrtek je rezerviran za glasovanje o ponovnem imenovanju Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije, petek pa je teoretično na voljo, a to Orbanu ni ustrezalo, je dejal vir in dodal, da je sicer mogoče, da bodo vendarle našli ustrezno rešitev.

Tiskovni predstavnik parlamenta pa je dejal, da ni verjetno, da bo Madžarska svoje predsedovanje Svetu EU-ja v parlamentu predstavila pred septembrom.