Orban je popustil pod pritiski. Foto: Reuters
Orban je popustil pod pritiski. Foto: Reuters

"Internetnega davka ni mogoče uvesti v trenutni obliki," je Orban sporočil v radijskem intervjuju in pojasnil, da sporne načrte za zdaj umika, januarja prihodnje leto pa bo pripravil "nacionalno posvetovanje" na temo spleta in davkov.

"Težava ni v tem, da ljudje nasprotujejo davku. Ljudje tukaj dvomijo o samem smislu te zadeve. V teh pogojih ne moremo ničesar uvesti. Razprava se je iztirila," je še dejal madžarski premier, ki je s svojim predlogom sprožil nov val očitkov o zatiranju svoboščin v državi.

Orban sicer vztraja, da Madžarska potrebuje spremembe obstoječe davčne zakonodaje. A očitno bo sveženj davčnih reform za leto 2015 iz vlade v parlament predvidoma 17. novembra romal brez davka na uporabo spleta.

Predlog Orbanove vlade je prvotno predvidel uvedbo davka v znesku 150 forintov oziroma 0,50 evra na vsak prenesen gigabajt podatkov. Potem ko so ti načrti sprožili najmnožičnejše proteste na Madžarskem v zadnjih letih, je stranka Fidesz predlagala zamejitev mesečnega plačila davka na 700 forintov oziroma 2,3 evra za potrošnike ter 5.000 forintov za podjetja, a to kritikov ni pomirilo.

Množični protesti so se začeli v nedeljo, ko so protestniki v poslopje sedeža vladajoče stranke metali dele računalnikov. Predlog zakona je kritizirala tudi Evropska unija.