Orešković se je rodil leta 1966 v Zagrebu, še kot otrok pa se je s starši preselil v Kanado, kjer je tudi diplomiral. Foto: Reuters
Orešković se je rodil leta 1966 v Zagrebu, še kot otrok pa se je s starši preselil v Kanado, kjer je tudi diplomiral. Foto: Reuters
V velikem intervjuju za Jutarnji list se je Orešković večinoma ognil konkretnim odgovorom. Foto: MMC RTV SLO/Jutarnji list

"Moram se nekoliko boljše spoznati s problematiko. Posvetoval se bom z našim zunanjim ministrstvom, varnostnimi službami in ključnimi evropskimi institucijami, nato pa bom oblikoval hrvaško stališče," je izjavil Orešković v intervjuju za Jutarnji list, kar je sploh njegov prvi večji pogovor za hrvaške medije, potem ko je od predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović prejšnji teden prejel mandat za sestavo nove hrvaške vlade.

Orešković je dejal, da se o odnosih s sosednjimi državami, posebej pa o odnosih s Slovenijo in ograji na slovensko-hrvaški meji, ni uspel pogovoriti niti z Grabar-Kitarovićevo, s katero se pozna "le bežno". Na vprašanje, kako ocenjuje potezo dozdajšnjega premierja Zorana Milanovića, ki je med begunsko krizo začasno prekinil prometne povezave s Srbijo, je Orešković povedal, da bi bilo morda problematiko mogoče na samem začetku rešiti z dialogom, a da vseeno nima dovolj informacij o tem, kaj se je vse dogajalo.

Orešković je razkril, da je imel prve stike o povolilnem sodelovanju z desno Domoljubno koalicijo pred pol leta, a se je takrat odločil, da bo prevzel vodenje poslovanja izraelske farmacevtske družbe Teva za ves svet, potem ko je podobne posle opravljal za Evropo. Po dogovoru Domoljubne koalicije in Mosta neodvisnih list o povolilnem sodelovanju je sprejel vnovično vabilo predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka in se odločil za prevzem premierskega položaja. "Državljani so na volitvah zahtevali spremembe, tukaj sem, da bi jih izvajal. Bom sam svoj premier. Storil bom vse, da bi ljudem povrnil upanje," je poudaril.

Pred pogovori
Prihodnji ponedeljek začenja pogovore o sestavi svoje vlade. Napovedal je, da bo njegova beseda odločilna pri predlogih kandidatov desne koalicije in Mosta za položaje na ministrstvih, za katere bo izbral "najkakovostnejše ljudi". Zase je dejal, da je "fiskalni konservativec", po političnih prepričanjih pa se ima za pripadnika politične sredine. Poudaril je, da so z ženo in štirimi otroki katoličani, ki redno hodijo v cerkev. Verjame, da mu bo uspelo izboljšati bonitetno oceno Hrvaške ter znižati obresti.

"Lahko znižamo stroške, hkrati pa verjamem, da lahko okrepimo prihodke, če bomo vzpostavili pozitivno poslovno klimo. Če bo vlada v kratkem času pokazala pripravljenost na reforme in če izpolnimo pogoje za zvišanje konkurenčnosti, bomo privabili investicije, zvišali BDP in znižali brezposelnost," je ocenil. Med drugim je napovedal uvedbo davka na nepremičnine, predvsem na tiste, ki niso v uporabi. Davke naj bi plačali tudi državljani, ki imajo več nepremičnin za komercialne namene.

Kot ključne investicije je izpostavil terminal za utekočinjeni plin na otoku Krku, namakalni sistem v Slavoniji, železniško progo med Reko in mejo z Madžarsko ter most na polotok Pelješac. Nasprotuje črpanju nafte v Jadranu, medtem ko je pripravljen na pogovore o izkoriščanju plina z morskega dna. Orešković meni, da "še ni čas za cirilico v Vukovarju". "Istra ima italijanski jezik. Sodobna država mora zaščititi svoje manjšine in prišli bodo časi, ko bo cirilica v Vukovarju," je dejal Orešković, ki je napovedal, da bo izboljšal svojo hrvaščino. "Slovnice ne obvladam, skloni so težava," je izjavil.

Hrvaški mandatar se je izognil jasnim odgovorom na številna vprašanja v obsežnem pogovoru na štirih straneh. Poleg zunanje politike ni natančno odgovoril niti na vprašanja o izvedbi reform v zdravstvu, pokojninskem sistemu, monetarni politiki in javni upravi ter niti o privatizaciji avtocest. Kot je večkrat dejal, želi vsako situacijo preučiti, se o njej posvetovati in potem sprejeti odločitev ter izvajati sklepe.