Če moški in ženske v Savdski Arabiji v javnosti hodijo skupaj, tvegajo hudo kazen. Foto: EPA
Če moški in ženske v Savdski Arabiji v javnosti hodijo skupaj, tvegajo hudo kazen. Foto: EPA
Savdska Arabija
V Savdski Arabiji je pri vzdrževanju brezmadežnosti tamkajšnjih prebivalcev pomembna tudi verska policija. Foto: EPA

Odločitev sodnika je zelo razjezila borke za pravice žensk, ki so poudarile, da zavzemanje za človekove pravice pomeni boj s tistimi, ki želijo "Savdijke potiskati nazaj in jih zadržati v temačnem obdobju". Organizacija Družba za spoštovanje ženskih pravic pa je pozvala pravosodnega ministra, naj posreduje v primeru. "Ta zakon se mora končati, saj sta se zanj dogovorila oče deklice in njen zdajšnji mož".

Poročena najmanj do pubertete
Sodnik je prošnjo matere, ki sicer ne živi skupaj z očetom, po razveljavitvi zakona zavrnil z besedami, da ni pravna zastopnica svoje hčere, zato je ne more zastopati pred sodiščem. Na sodišču pa je bil prisoten dekličin mož, ki je obljubil, da se svoje žene ne bo dotikal, dokler osemletnica ne vstopi v obdobje pubertete. Takrat bo lahko tudi sama na sodišče dala zahtevo za ločitev.

Poroka kot povračilo dolgov
Materina odvetnica je poudarila, da se je oče za poroko s tako veliko starostno razliko dogovoril, da bi tako poplačal dolgove svojemu dobremu prijatelju. Ker ni imel denarja, mu je podaril hčer.

Borke za pravice žensk so sodnika skušale prepričati, da z dovoljenjem takega zakona krši temeljne pravice otrok, saj poročene deklice izgubijo občutek varnosti in pravico biti vzgajane in ljubljene."Poleg tega poroke z otroki ustvarijo slabo družino, saj temeljijo na nerazvitih, prisiljenih odnosih."

Vpliv vere izredno močan
Čeprav se razmere v tej arabski državi počasi premikajo in čeprav ministri sprejemajo zakone za varstvo otrokovih pravic, pa na sodiščih pogosto vseeno prevlada vpliv verske organizacije, ki se drži najstrožjih konzervativnih načel.

A. P.