Obama bo prvič obiskal Ciin sedež. Foto: EPA
Obama bo prvič obiskal Ciin sedež. Foto: EPA
Abu Grajb
Nekdanji prvi mož Cie Michael Hayden je na vprašanje, ali je bil Mohamed res 183-krat zaslišan s tehniko vodnega deskanja, odvrnil, da so to zaupni podatki. Foto: EPA

Odločitev administracije Baracka Obame o objavi nekoč tajnih dokumentov, v katerih so opisane metode mučenja, ki so jih uporabljali agentje pri zasliševanju terorističnih osumljencev, v zadnjih dneh dviga veliko prahu, saj prihajajo na dan nove in nove podrobnosti. Obama je sicer odločil, da agentje, ki so bili vpleteni v pravno sporne tehnike zasliševanja, ne bodo sodno preganjani.

Predsednikova administracija je prejšnji teden objavila štiri tajne memorandume, v katerih je podrobno opisan pravni zagovor za zasliševalne tehnike uradnikov Busheve vladavine. Med drugim je zapisano, da "tisti, ki so izvajali svoje dolžnosti v duhu dobre vere, po ukazu pravosodnega ministrstva ne bodo podvrženi sodnemu pregonu".

Kot kaže eden izmed štirih memorandumov, ki jih je v četrtek objavilo pravosodno ministrstvo, so Ciini agentje avgusta 2002 kar 83-krat uporabili vodno deskanje pri zaslišanju Abuja Zubajdaha, ki naj bi bil Al Kaidin operativec. Nekdanji Ciini uradnik John Kiriakou je dejal, da je bilo pri Zubajdahu potrebnih le 35 sekund navideznega utapljanja, da je spregovoril. Še večkrat, kar 183-krat, pa so marca 2003 z vodnim deskanjem do govorjenja poskušali pripraviti Kalida Šejka Mohameda, samooklicanega načrtovalca napadov 11. septembra.

Nekateri visoki uradniki Busheve administracije so ostro krizirali Obamo zaradi njegove odločitve, da objavi zaupne podatke. Obama bo danes prvič v svojem mandatu obiskal Ciin sedež, kjer bo nagovoril zaposlene in opravil tudi več pogovorov na štiri oči.

Kritiki nekdanjega predsednika ugotavljajo, da ravno omenjeni memorandumi razkrivajo številne dokaze, da so številne uporabljene sporne metode, od prepovedi spanca do pretepanja, po ameriški in mednarodni zakonodaji označene za mučenje. Senatni odbor za varnost je začel enoletno preiskavo, v kateri bodo raziskovali, ali so bili sporni načini zasliševanja res nujni za pridobitev potrebnih informacij.

K. T.