Salah Abdeslam je bil posnet skupaj z dvema prijateljema. Foto: Reuters
Salah Abdeslam je bil posnet skupaj z dvema prijateljema. Foto: Reuters
Preiskovalci sumijo, da je Abdeslam skrbel za logistiko napadov. Foto: Reuters

Fotografije, ki so iz 14. novembra, dneva po napadih, v katerih je v francoski prestolnici umrlo 130 ljudi, je objavila francoska BFM TV. Na fotografijah Abdeslam sproščeno, z rokami v žepih, hodi po bencinski črpalki. Sumijo, da je bil Abdeslam zadolžen za logistiko pri krvavih napadih v Parizu. Preiskovalci domnevajo, da je Abdeslam poklical svoja prijatelja Mohameda Amrija in Salaha Hamzaja Atouja, da sta ga prišla iskat in ga odpeljala v Bruselj, kjer so bili domnevno načrtovani pariški napadi.

Trije moški so se ustavili na bencinski črpalki, kjer naj bi bili približno 15 minut. Tedaj so prevozili že tri policijske kontrole, ki pa jih niso ustavile, saj Abdeslam še ni bil povezan s terorističnim napadom, poroča BBC. Amri in Atou, ki sta pustila Abdeslama v bruseljski četrti Laeken, sta bila naslednji dan v belgijski prestolnici aretirana, Abdeslam pa je še vedno na begu.

Je Abdeslam že v Siriji?
Med preiskavo je belgijska policija aretirala deset ljudi. Med napadalci je bil tudi Salahov brat Brahim. Njegovo truplo so našli na enem izmed prizorišč napadov, v koncertni dvorani Bataclan. Vodja napadov je bil Abdelhamid Abaaoud, s katerim naj bi bil Abdeslam tesno povezan. Z bratrancem ju je policija med racijo ubila pet dni po napadih, potem ko so ju našli v nekem pariškem stanovanju, kjer sta se oborožena skrivala.

Belgijsko tožilstvo je 10. decembra lani v nekem stanovanju v Bruslju odkrilo sledi razstreliva in pasove, kakršni so bili uporabljeni v napadu na Pariz, kot tudi prstne odtise Salaha Abdeslama, ki naj bi bil po nekaterih podatkih že v Siriji. Abdeslam in Abaaoud sta odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek.