Prijeti dečki so stari od 8 do 15 let. Foto: Reuters
Prijeti dečki so stari od 8 do 15 let. Foto: Reuters
V Pakistanu so bombni napadi v zadnjih letih vse pogostejši. Foto: EPA

Policija v Beludžistanu je sporočila, da je v raciji na skrivališča odpadniške Združene vojske Beludžistana prijela skupino 11 otrok, starih od osem do 15 let, osem odraslih pa je policiji uspelo pobegniti. Policija naj bi zdaj tamkajšnje oblasti pozvala, da poskrbijo za "rehabilitacijo" prijetih otrok.

Manj znana Združena vojska Beludžistana je ena od osvobodilno-terorističnih skupin, ki se že desetletja bojujejo za neodvisnost Beludžistana, največje in najmanj poseljene pakistanske pokrajine ob meji z Iranom in Afganistanom. Kot poroča CNN, so otroke pošiljali v bombne napade ali pa so zanje "zgolj" prenašali razstrelivna sredstva.

Vsi ti otroci prihajajo iz revnih družin, teroristične organizacije pa njihovim družinam plačajo od 25 do 50 dolarjev, da podstavljajo pošiljke z bombami z urnim mehanizmom. Otroci naj bi bili za take naloge najboljši, saj le redko vzbujajo sum. Prijeti dečki so policistom med zasliševanjem povedali, da niso vedeli, ne kaj je v pošiljkah, ki so jih prenašali, ne kaj pravzaprav delajo. Bombe so puščali na tržnicah, v smetnjakih in ob cestah, ki jih uporabljajo policijske in varnostne sile.

Boj za Beludžistan
Več let se že najrazličnejše skupine v Beludžistanu, bogatem z nafto, naravnim plinom in rudami, bojujejo za avtonomijo te manj razvite pokrajine, ki zajema več kot 40 odstotkov pakistanskega ozemlja. Uporniki obtožujejo oblasti v Islamabadu, da samo črpajo plin in nafto z njihovega ozemlja, v najsiromašnejšo pakistansko pokrajino pa da ne vračajo nič.

Nekateri dečki iz prijete skupine so priznali okoli deset bombnih napadov. Eden od njih je priznal, da je kriv za bombni napad 10. januarja na tržnici v glavnem mestu pokrajine, v katerem je umrlo 11 ljudi, 67 pa jih je bilo ranjenih. Po poročanju pakistanskega Express Tribuna je bil oče tega fanta "pošten policist", vse dokler ga niso "zavedli" uporniki, fant pa je končal prvi letnik srednje šole, preden je šolo zapustil.

Izkoriščali so jih tudi talibani
To sicer ni prvič, da so razkrili izkoriščanje otrok za bombne napade: že leta 2009 so Američani in pakistanske oblasti tamkajšnje talibane obtožili, da kupujejo in prodajajo otroke za tovrstne napade. Eden od talibanskih vodij, Bajtula Mehsud, naj bi tako otroke prodajal za od 6.000 do 12.000 dolarjev. Otroci med 12. in 18. letom starosti naj bi bili večina bombnih samomorilcev v Pakistanu, vodja pakistanskih talibanov Husein Kari pa pravi, da so otroci "orodje uresničitve božje volje".