Analitiki menijo, da je Ecowas še daleč od morebitnega vojaškega posredovanja v Slonokoščeni obali. Foto: EPA
Analitiki menijo, da je Ecowas še daleč od morebitnega vojaškega posredovanja v Slonokoščeni obali. Foto: EPA

Krizi v največji proizvajalki kakava na svetu ni videti konca in samooklicani predsednik Gbagbo kljub številnim pritiskom mednarodne skupnosti ni pokazal namere, da odstopi in oblast preda zmagovalcu novembrskih predsedniških volitev Ouattaraju.

Članice zahodnoafriške gospodarske skupnosti (Ecowas) so že večkrat zagrozile, da ga bodo z oblasti odstranile s silo, če se ne bo umaknil prostovoljno. V zadnjem tednu so nato zahodnoafriški voditelji, ki so obiskali državo in Gbagboja skušali prepričati o mirnem sestopu z oblasti, omilili svoja stališča zaradi bojazni pred izbruhom državljanske vojne.

Ouattara je nasprotno prepričan, da državljanske vojne ne bo, saj bi lahko Gbagboja po njegovem mnenju lahko "odstranili brez večje škode". Prepričan je, da bi lahko zahodnoafriške države poslale pripadnike posebnih enot, da bi ga odstranile.

"Okrvavljene roke"
Outtara je še vedno zaprt v hotelu v prestolnici Abidjan, kjer deluje s svojimi 13 sodelavci, pred morebitnimi napadi privržencev Gbagboja pa ga varujejo pripadniki sil Združenih narodov.

Čeprav je Ouattara za povolilno nasilje, ki je zahtevalo več kot 200 žrtev, obtožil Gbagoja in dejal, da ima "okrvavljene roke", pa mu je znova ponudil varen sestop z oblasti in še druge ugodnosti, čeprav ni pojasnil, za kakšne ugodnosti gre. Med prejšnjimi ponudbami so bili imuniteta, politični azil in finančna zagotovila.