Država naglo drvi v državljansko vojno. Foto: EPA
Država naglo drvi v državljansko vojno. Foto: EPA
Novega veleposlanika za Slonokoščeno obalo je na sedežu ZN sprejel generalni sekretar Ban Ki Mun. Foto: EPA

Youssoufou Bamba je dejal, da se v državi kot posledica političnih nemirov dogajajo kršitve človekovih pravic velikega obsega.
Laurent Gbagbo noče sestopiti, čeprav je mednarodna skupnost kot zmagovalca predsedniških volitev 28. novembra priznala njegovega tekmeca Alassana Outtaraja. ZN je po poročanju BBC-ja državne medije obtožil, da še spodbujejo sovraštvo.
Gbagbo trdi, da je bila Outtarajeva zmaga nezakonita. Oba moža sta bila zaprisežena kot predsednika.
"Razprave je konec"
Bambaja, ki ga je določil Outtara, so uradno sprejeli na sedežu Združenih narodov v New Yorku in tako še dodatno potrdili svojo neomajano podporo Outtaraju. Na tiskovni konferenci je novodoločeni veleposlanik dejal, da je bil Outtara izvoljen v "svobodnih, pravičnih, transparentnih in demokratičnih volitvah". "Zame je razprave konec, zdaj govorimo le še o tem, kako in kdaj bo gospod Gbagbo zapustil predsedniški urad," je še dodal.

Po Bambajevih besedah je glavna skrb Outtaraja trenutno "orjaški obseg kršitev človekovih pravic" v zadnjih tednih. 172 ljudi naj bi bilo tako ubitih samo zato, ker so želeli protestirati, se izjaviti, braniti voljo ljudi. "Menimo, da je nesprejemljivo in eno od sporočil, ki ga skušam predati v ojih dosedanjih pogovorih, je, da smo na robu genocida."

Trkanje na vrata ZN-a
Bamba je še dejal, da so bile nekatere hiše označene glede na plemenski izvor prebivalstva - tako kot so bile, denimo, tudi med genocidom v Ruandi leta 1995 - in da ga skrbi, kaj se bo zgodilo. "Nekaj bi morali narediti."
Bamba upa, da se bo srečal prav z vsakim članom Varnostnega sveta posebej in mu "pojasnil resnost razmer". "Pričakujemo, da je ZN-a kredibilen in da bo ZN preprečil nasilje in preprečil, da bi bile te volitve ljudem ukradene," je še dejal.