Napolitano in Pahor sta se v Rimu srečala že marca lani. Foto: EPA
Napolitano in Pahor sta se v Rimu srečala že marca lani. Foto: EPA
Pahor je dal v Rimu tudi intervju za Corriere della Sera. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Pahor na obisk k Napolitanu

Napolitano je kot izjemno pozitivno izpostavil to, da je predsednik Pahor kljub politični krizi v Sloveniji državniški obisk v Italiji obdržal v svojem urniku.

Njegov prihod vidi kot potrditev prijateljskih odnosov med državama, ki jih utrjujeta tudi manjšini v obeh državah. "Predsedniku Pahorju želim uspešno razreševanje politične krize v Sloveniji. Prepričan sem, da bo predsednik našel pravo in pravično pot," je dejal.
Pahor je po pogovorih povedal, da sta z italijanskim kolegom spregovorila o njunih osebnih skrbeh za razvoj manjšin in o možnostih nadaljnje gospodarske rasti v obeh državah.
Napolitano je opozoril, da se tako Italija kot Slovenija in celotni EU spopadajo s težkimi politično-gospodarskimi vprašanji, zaradi katerih se mnenja glede prihodnjega razvoja in širitve EU-ja razlikujejo. Spomnil je, da je Slovenija kot prva izmed držav nekdanje Jugoslavije vstopila v EU, politiki širitve EU-ja pa da je treba nameniti veliko pozornosti.

Veliko skupnih točk
Glede razvoja odnosov med državama je izpostavil velike premike v razumevanju dogajanj v drugi svetovni vojni. Spomnil je na zgodovinsko tristransko srečanje predsednikov Slovenije, Italije in Hrvaške ter na prijateljsko vzdušje, ki ga potrjuje tudi ta obisk. "Kadar se dva predsednika na pogovorih zadržita dlje kot predvideno, sta mogoči samo dve razlagi. Ali je veliko težav ali pa se o mnogočem strinjata. Ugotavljam, da se v mnogočem strinjava - glede gospodarskega, političnega in povsem človeškega sodelovanja," je dejal predsednik Pahor.

"Povezuje naju enak pogled na prihodnost EU-ja in pomen sprave za varnost in blaginjo skoraj pol milijarde Evropejcev ter tudi na zunanjepolitične zadeve, ki jih lahko spremljamo v evropski soseščini," je povedal. "Loči naju čas dveh generacij, pa vendar sva ugotovila, da so nekatere tradicionalne vrednote vedno tu: trud za mir, iskrena privrženost prijateljstvu, iskanje skupnega, spoštovanje razlik, ki nam dajejo nacionalno ali drugo identiteto, sprava in odgovornost, da mladi ljudje na to prihodnost gledajo z zaupanjem in vero."
O slovenski krizi
Pahor je še poudaril, da bi verjetno kdo obisk v teh razmerah, v kakršnih se je po padcu vlade znašla Slovenija, odpovedal, sem pa ga je skrajšal, vendar obdržal. "Menim, da je zelo pomembno, da tudi v takih časih prijatelji v tujini razumejo naše skrbi," je dejal Pahor in obisk ocenil kot uspešen. Pahor je v povezavi s politično krizo v Sloveniji navzočim zagotovil, da bo Slovenija "zrelo demokratično in uspešno prišla do volitev, na katerih bo izvoljena nova vlada".

"Če mi je dano povedati v okviru omejenih ustavnih pooblastil, zagotavljam, da bo Slovenija kljub krizi šla po poti navzgor. Strahovi glede spremenjene poti Slovenije glede tujih naložb in privatizacije ter stabilnosti bančnega sistema so neutemeljene," je poudaril Pahor.

"Predsedniku Napolitanu sem zagotovil, da bom izkoristil dobre odnose z vsemi političnimi silami v državi za to, da pridemo do volitev čim prej - v vsakem primeru na ustavno nesporen način. Do takrat pa bom odigral vlogo, ki jo ljudje pričakujejo - da vzdržujem ozračje politične strpnosti in političnega dialoga," je še dejal.

Natrpan dan
Napolitano in Pahor bosta pogovore nadaljevala še zvečer na slavnostni večerji. Dopoldne se je skupaj s predstavniki slovenskega gospodarstva že srečal s predsednikom italijanske Konfederacije industrialcev Giuliom Squinzijem, zatem pa z županom Rima Ignaziom Marinom.

Obiskal bo tudi italijansko poslansko zbornico in se srečal s predsednico Lauro Boldrini. Nagovoril bo tudi člane odborov za zunanje zadeve senata in parlamenta. Popoldne pa ga čaka še slovesno odkritje spominske plošče Cirilu Kotniku, diplomatu slovenskega rodu, ki je med drugo svetovno vojno s svojim delovanjem v Rimu rešil številne Jude.
V Italijo je odpotoval tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki se bo srečal z državnim podsekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj Antonellom Giacomellijem, ki je pristojen za področje telekomunikacij. Govorila bosta o škodljivem motenju radijskih frekvenc na obmejnem območju. Pikalo se bo srečal tudi z italijansko kolegico Stefanio Giannini.

Pahor na obisk k Napolitanu