Večerja med predsednikom vlade in države je potekala brez navzočnosti medijev. Foto: Reuters
Večerja med predsednikom vlade in države je potekala brez navzočnosti medijev. Foto: Reuters

Po vrnitvi v Ljubljano je bil slovenski premier zadovoljen z neformalnimi pogovori. Za RTV Slovenija je povedal, da bodo izidi pogovorov z Borisom Tadićem kmalu vidni. Predsednik in premier sta govorila o vlaganjih - slovenskih v Srbiji in srbskih v Sloveniji. Slovenija je z dvema milijardama evrov tretja naložbenica v Srbiji, je za Radio Slovenija poročala srbska dopisnica Marta Razboršek.

Nova KBM prevzema srbsko banko
Nadzorni svet Nove kreditne banke Maribor je pred kratkim sprejel sklep o dokapitalizaciji kragujevške Credi banke, ki je bila do zdaj v večinski lasti srbske države. Nova KBM bo po končanju postopkov večinska lastnica te banke in bo tako kot druga slovenska banka, poleg NLB, neposredno zagotavljala storitve na srbskem bančnem trgu, je poročal Radio Slovenija. Slovenski premier je dejal, da je Slovenija za lažje investiranje srbskih podjetij pripravljena prilagoditi zakonodajo, v zameno pa zahteva popolno zaščito vse slovenske lastnine v Srbiji, tudi tiste iz časov nekdanje Jugoslavije.

Srbija ceni slovensko pomoč
Osrednji del pogovorov sta sogovornika namenila razmeram na zahodnem Balkanu in vključevanju regije v evro-atlantske povezave. Tadić je poudaril, da Srbija ceni slovenski prispevek na področju širitve EU-ja in z veliko pozornostjo upošteva slovenske nasvete pri približevanju k Uniji. Pahor in Tadić sta se strinjala, da so razmere na zahodnem Balkanu izredno občutljive in da se lahko zelo poslabšajo. S pravim pristopom pa je ravno v tem času mogoče razmere stabilizirati, utrditi in dodatno razviti. Ob koncu srečanja sta premier in predsednik ponovno poudarila, da je za regijo izrednega pomena, da se širitveni proces ne ustavi, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Petrol prodira na južne trge
Srbija in Slovenija bosta odslej sodelovali tudi na energetskem področju. Obe državi bosta dobili ruski plinovod Južni tok. Razborškova je za Radio Slovenija povedala, da bodo odslej dvostranski pogovori namenjeni slovenskemu energetskemu velikan Petrolu in njegovemu nastopu na južnih trgih.

Dolgoročna rešitev glede socialnega sporazuma
Tema pogovora je bil tudi socialni sporazum. Srbska skupščina ga je v skladu z dogovorom že ratificirala, slovenska vlada pa ga še ni obravnavala. Pahor je zatrdil, da bo kmalu, verjetno marca, potrjen tudi v državnem zboru. Pahor in Tadić sta se namreč dogovorila za dolgoročno rešitev, ki Slovenijo obvezuje k izpolnitvi tega dela dogovora, Srbijo pa, da poskrbi za lastnino slovenskih podjetij iz časa nekdanje Jugoslavije.

Srbski predsednik je med neformalno večerjo sprejel vabilo na Brdo pri Kranju, kjer bo marca potekala konferenca o prihodnosti Zahodnega Balkana, ki jo skupaj pripravljata slovenski premier in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor.