Pahor je obiskal nemškega predsednika Steinmeierja in mu podelil najvišje državno odlikovanje. Foto: STA/Nebojša Tejić
Pahor je obiskal nemškega predsednika Steinmeierja in mu podelil najvišje državno odlikovanje. Foto: STA/Nebojša Tejić

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier predsednika Boruta Pahorja danes gosti v Neustrelitzu v nemški zvezni deželi Mecklenburg -Predpomorjansko, kar je posebna protokolarna oblika državniškega obiska, ki ga priredijo le posebnim gostom, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je ob tem sporočil, da je "prijateljstvo med Slovenijo in Nemčijo iskreno in trdno in vzbuja upanje, da bomo skupaj premagali probleme, s katerimi se soočamo". Predsednika sta se že v sredo sestala na zasebni večerji, danes pa se odvija uradni del obiska.

Pahor je Steinmeierju podelil red za izredne zasluge, po plenarnih pogovorih delegacij obeh držav in skupnem kosilu pa sta predsednika obiskala še elektrarno na biomaso Neustrelitz in center obnovljivih virov energije Mecklenburg - Predpomorjansko.

Predsednika pregledujeta nemško častno stražo. Foto: STA/Nebojša Tejić
Predsednika pregledujeta nemško častno stražo. Foto: STA/Nebojša Tejić

Odnosi na visoki ravni

Tokratno srečanje obeh predsednikov je nadaljevanje visoke ravni partnerskih odnosov in pomeni krepitev političnega dialoga med Slovenijo in Nemčijo v občutljivem času spremenjenih varnostnih in političnih okoliščin, so še zapisali v Pahorjevem uradu.

V ospredju pogovorov obeh predsednikov so bile poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja tudi aktualne evropske in mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino, energetska varnost, podnebna kriza ter širitev EU-ja na regijo Zahodnega Balkana.

Pahor in Steinmeier sta potrdila odlično dvostransko sodelovanje Slovenije in Nemčije in izrazila zadovoljstvo, da politični dialog poteka redno na vseh ravneh. "Obe državi in midva osebno smo zelo privrženi Evropski uniji, oba razumeva pomen enotnosti za soočanje s problemi Evropske unije in vseh njenih ljudi," je poudaril Pahor.

Posledice vojne v Ukrajini

Predsednika sta spregovorila še o socialnih in gospodarskih posledicah vojne v Ukrajini za prebivalce Evrope. Pahor je ob tem poudaril, da ga dejstvo, da smo skupaj v evropski družini, pomirja. V primerjavi s finančno krizo se je EU hitreje enotno odzval na težave ob epidemiji covida-19 in zdi se, da je EU hitreje naslovil tudi aktualne težave, je še dodal.

Pahor je Steinmeierju predstavil nekatere poglede glede miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Ob tem je poudaril, da razume pomisleke določenih držav glede širitve EU-ja na Zahodni Balkan, vendar po njegovih besedah gre za geopolitično vprašanje, zato mora biti EU nekoliko bolj fleksibilen in dinamičen glede iskanja odgovorov.

Pahor se je na koncu še enkrat iskreno zahvalil nemškemu predsedniku za gostoljubje in za vse, kar je dobrega storil za slovensko-nemške odnose. "Prepričan sem, da bo tudi moj naslednik ali naslednica storil vse za nadaljnje uspešno sodelovanje," je zaključil slovenski predsednik.

Pahor je Nemčijo obiskal sedemkrat, sicer pa je to 26. srečanje slovenskega in nemškega predsednika v zadnjih desetih letih. Glede na število obiskov in srečanj je sodelovanje predsednika Pahorja z Nemčijo po pogostosti takoj za Hrvaško.

Za Pahorja je sicer to poslovilni obisk, preden se mu 22. decembra letos izteče drugi mandat predsednika

Pahor na obisku pri Steinmeierju