Predsednik države Borut Pahor se je v Egiptu sestal s premierjem Šerifom Ismailom. Foto: Instagram Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor se je v Egiptu sestal s premierjem Šerifom Ismailom. Foto: Instagram Borut Pahor
Pahor
Pahor je pred Egiptom obiskal Jordanijo, kjer je med drugim odšel tudi v begunsko taborišče Zaatari v bližini meje s Sirijo. Foto: EPA

Zaradi tradicionalno dobrih povezav med pristaniščem Koper in egiptovskimi pristanišči obstajajo potenciali za okrepitev sodelovanja med državama tudi v logistiki in pri zagotavljanju naprednih tehnoloških rešitev. Egipt bi lahko za slovenska podjetja predstavljal vstopno točko za afriško celino, saj ima sklenjene prostotrgovinske sporazume z afriškimi in arabskimi državami, Slovenijo pa v Egiptu vidijo kot možno vhodno točko za egiptovsko gospodarstvo v srednjo in jugovzhodno Evropo.

Sogovornika sta tako pozdravila napovedano ustanovitev slovensko-egiptovskega poslovnega kluba in se dogovorila o izvedbi mešane gospodarske komisije, ki bo začela delovati na začetku naslednjega leta.

Interes slovenskih podjetij v Egiptu
Po Pahorjevih besedah so slovenski gospodarstveniki zainteresirani za izvedbo večjih projektov v Egiptu, priložnosti pa vidijo zlasti na področju infrastrukture, visokih tehnologij in energetike. Zaradi velikih potreb Egipta po hrani je veliko priložnosti tudi v kmetijstvu in prehranski industriji, so zapisali v predsednikovem uradu.

Pahor se je sestal tudi s predsednikom egiptovskega parlamenta Alijem Abdelom Aalom, s katerim sta govorila o varnostnih razmerah, ki v Egiptu predstavljajo eno glavnih ovir za gospodarski razvoj. Slovenski predsednik je obiskal tudi spominsko obeležje aleksandrinkam na Latinskem pokopališču v Kairu in se poklonil spominu na mnogo mladih slovenskih deklet in žena, ki jih je v Egipt pripeljala nuja po zaslužku in preživetju svojih družin, ki so ostale doma.

Utrditev prijateljskih vezi
Že v ponedeljek se je slovenski predsednik sestal z gostiteljem, egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, s katerim sta govorila predvsem o dvostranskih odnosih in razmerah v regiji. Predsednik je v Egipt prispel iz Jordanije, kjer se je v nedeljo sestal s kraljem Abdulahom II. in najvišjimi predstavniki države, dan prej pa si je ogledal največji jordanski begunski center Za'atari. Turnejo, ki jo je začel nedavno v Iranu, bo najverjetneje sklenil z uradnim obiskom v Turčiji, kamor ga je povabil predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Osrednji politični cilj Pahorjeve turneje je utrditi prijateljske vezi z muslimanskim svetom in dati nov zagon gospodarskemu in drugemu sodelovanju. Poleg tega si želi na ta način Slovenija ustvariti jasnejšo sliko o možnih poteh za ureditev bližnjevzhodnih razmer po mirni poti. Ne nazadnje te razmere botrujejo neprekinjenemu begu nelegalnih prebežnikov iz tega dela sveta v države EU-ja.

Domotožje v Kairu. #Pahor #president #Egypt #Slovenia #homesick #homesweethome #ljubodoma

A photo posted by Borut Pahor (@borutpahor) on Dec 6, 2016 at 11:27am PST