Pakistanci se zaradi hude vročine hladijo, kjer se lahko. Foto: EPA
Pakistanci se zaradi hude vročine hladijo, kjer se lahko. Foto: EPA
Pakistan
V vročini prija vsakršna osvežitev. Foto: EPA

Vročinski val je prizadel predvsem največje pakistansko mesto in finančno prestolnico države, 20-milijonski Karači, in druge predele pokrajine Sind. Živo srebro se je tam v soboto povzpelo na 45 stopinj Celzija, kar je le dve stopinji pod rekordom iz junija leta 1979, ko so namerili 47 stopinj.

"Od sobote je v Karačiju zaradi dehidracije, srčne kapi in drugih z vročino povezanih težav umrlo več kot 210 ljudi," je povedal pokrajinski sekretar za zdravje Said Mangnedžo in opozoril, da bi se lahko število žrtev še povečalo, ker je več sto ljudi še vedno v bolnišnicah. Tamkajšnja vlada je v bolnišnicah razglasila izredne razmere, prekinila odsotnost zdravnikov in drugega osebja ter povečala zaloge medicinske opreme. "V bolnišnicah še vedno zdravimo več sto ljudi, ki jih je prizadel vročinski val," je še povedal Mangnedžo.

Zaradi vročine izpadi električne energije
Visoke temperature so povzročile tudi izpade električne energije, zato so v več predelih Karačija izbruhnili protesti. Vročinski val je nastopil v prvih dneh muslimanskega svetega meseca ramazana, ko se verniki čez dan postijo, zvečer pa pripravijo pojedine, zato je tudi potreba po električni energiji ob večerih večja. Nastale so tudi težave pri oskrbi z vodo.

Pakistanski vremenoslovci so napovedali, da bo ekstremna vročina popustila v prihodnjih dneh, zdravniki pa kljub temu odsvetujejo izpostavljanje soncu in priporočajo nošenje svetlih bombažnih oblačil.