Kristjani v Pakistanu predstavljajo zapostavljeno in pogosto preganjeno manjšino, kar je primer Rimše Masih razkril celotnemu svetu. Foto: EPA
Kristjani v Pakistanu predstavljajo zapostavljeno in pogosto preganjeno manjšino, kar je primer Rimše Masih razkril celotnemu svetu. Foto: EPA

Kdaj bo Rimša Masih izpuščena, še ni znano. Deklico, pripadnico krščanske manjšine, so prejšnji mesec aretirali, ker so jo obtožili, da je sežgala in strgala Koran. Bogoskrunstvo je eden težjih zločinov v Pakistanu, kjer velja šeriatsko pravo. Če bi deklici sodili kot odrasli osebi, bi ji grozil celo dosmrtni zapor.

Koliko je deklica v resnici stara?
Ena izmed spornih točk je njena starost: družina trdi, da je stara 11 let, zdravniška komisija je določila, da je stara 14 let, medtem ko odvetnik obtožujoče strani trdi, da jih ima okoli 16 let, s čimer bi jo šteli za polnoletno.

Strgani Koran podtaknil imam
Pred dnevi so oblasti aretirale imama, ki je sprožil obtožbe, ker naj bi deklici podtaknil uničene svete muslimanske knjige. Ena izmed pomembnih okoliščin primera je potrditev zdravnikov, da ima deklica težave z učenjem in zaostaja v razvoju. Po mnenju branilcev in družine Rimša trpi za Downovim sindromom.

Aretacija Rimše Masih je sprožila burne odzive v Pakistanu in zgražanje po svetu. Aktivisti in pripadniki verskih manjšin so znova protestirali proti ohlapni definiciji bogoskrunstva, kar s pridom izrabljajo različni verski skrajneži. K podrobni preučitvi in k izpustu deklice so pred dnevi pozvali tudi vrhovni pakistanski verski učenjaki.

Diskriminirana krščanska manjšina
Ko bo deklica izpuščena, se bo pridružila družini, ki se še vedno skriva na neznani lokaciji, saj se boji maščevanja muslimanskih skrajnežev. Že sama aretacija je bila izvedena zaradi groženj besne množice, ki je grozila z napadom v krščanski četrti enega izmed predmestij Islamabada. Zaradi groženj je veliko družin zbežalo, po dveh tednih pa se je v naselje vrnila le polovica kristjanov.

Kristjani v Pakistanu predstavljajo do dva odstotka prebivalstva in so običajno pripadniki najrevnejših kast, so slabo izobraženi, večinoma celo nepismeni, večina pa se jih piše Masih - tako kot deklica, ki je svet opozorila na diskriminacijo kristjanov v Pakistanu.