V enem svojih zadnjih videov Balochova nastopa v polprosojnem zgornjem delu. Foto: Youtube
V enem svojih zadnjih videov Balochova nastopa v polprosojnem zgornjem delu. Foto: Youtube
Qandeel Baloch je zaradi svoje izzivalnosti in vseprisotnosti na družbenih omrežjih veljala za pakistanski odgovor na ameriško resničnostno zvezdnico Kim Kardashian. Foto: Reuters
Oblasti so sporočile, da bodo morilca Balochove primerno kaznovale. Foto: EPA
Selfie z muftijem, ki je dvignil toliko prahu. Foto: Facebook

25-letni Waseem Baloch je sestro na družinskem domu v Multanu najprej omamil, nato pa zadavil, ker je "onečastila Balochovo ime". Njeno truplo je našel njen oče Muhammad Azeem, ki je za lokalne medije povedal, da se je njegov sin Waseem tisti večer s Quandeel prepiral zaradi denarja in njenih izzivalnih fotografij, ki so krožile po spletu.

Po nekaj urah na begu je Waseema prijela policija, tožilstvo pa je proti njemu vložilo obtožnico zaradi umora. Baloch je umor že priznal. "Ni vedela, da jo bom ubil. Podtaknil sem ji tableto, nato pa jo zadavil," je povedal.

Kaplja čez rob selfie z muftijem?
26-letna Qandeel Baloch je bila v Pakistanu velika zvezdnica, ki je imela po milijon sledilcev na družbenih omrežjih, na katerih je redno objavljala svoje pohujšljive fotografije v kopalkah, videe in neposredne komentarje, ki so jih mnogi v Pakistanu imeli za provokacije. Nedavno je dvignila veliko prahu, ko je med ramazanom objavila skupne fotografije z znanim muslimanskim klerikom, kar so islamski dostojanstveniki ostro obsodili. Prav selfieji z muftijem Qavijem naj bi bili za njenega brata kaplja čez rob.

Kontroverzna Balochova je zaslovela leta 2014, ko je po spletu zaokrožil video, na katerem se dekle šobi v kamero in svoje sledilce sprašuje: "Kakšna sem?" Letos pa je izzivala s striptizom, če bi pakistanska ekipa za kriket premagala Indijo. Ko so Pakistanci izgubili, je igralce pograjala in objavila video, v katerem je v bikiniju zaplesala za indijsko ekipo.

V nedavnem intervjuju je bila izjemno kritična do pakistanske patriarhalne družbe, bila je privrženka zahodnjaškega načina življenja, sebe pa je opisala kot vodilno zastopnico "dekliške moči".
Če so mnogi mlado Qandeel imeli za kulturno ikono in so pozdravljali njene liberalne nazore, pa jo je konservativnejša struja na spletu redno obkladala z mizoginimi žaljivkami in tudi grožnjami s smrtjo. Balochova je v strahu za svoje življenje pred tremi tedni vlado zaprosila za varovanje, kar pa so oblasti zavrnile, še pred dnevi pa so se pojavljala ugibanja, da naj bi Balochova kmalu državo zapustila.

Gonilna sila modernizacije?
Tudi njen umor je državo razdvojil - mnogi so pozdravljali smrt ženske, ki naj bi sramotila vse muslimane, še posebej pa svojo družino, drugi pa so žalovali za gonilno silo modernizacije in družbenih sprememb v globoko konservativni državi. V svoji zadnji objavi na Facebooku 4. julija je ob svojem videu zapisala: "Vsaj mednarodni mediji lahko vidijo, kaj delam. Kako skušam spremeniti tipično ortodoksno miselnost ljudi, ki nočejo zlesti iz svojih lupin lažnih prepričanj in starih praks."

Balochova je s svojim izzivalnim, koketnim nastopom nedvomno spreminjala meje sprejemljivega za pakistanske ženske. Po zadnjem poročilu o enakopravnosti med spoloma, ki ga je lani objavil World Economic Forum, je bil Pakistan po enakopravnosti med spoloma na predzadnjem mestu med 145 državami.

V Pakistanu je bilo v t. i. ubojih iz časti lani umorjenih na stotine žensk, ki so bodisi preveč svojeglave, premalo religiozne ali pa si izberejo snubca, ki ga družina ne odobrava. Za umori večinoma stojijo svojci žensk zaradi kaznovanja, ker so skupnosti "nakopale sramoto".