Blizu meje z Izraelom se je zbralo več tisoč ljudi, ki zahtevajo pravico do vrnitve na svoje domove, s katerih so bili pregnani leta 1948. Foto: Reuters
Blizu meje z Izraelom se je zbralo več tisoč ljudi, ki zahtevajo pravico do vrnitve na svoje domove, s katerih so bili pregnani leta 1948. Foto: Reuters
Gaza
Izraelska vojska solzivec na Palestince meče tudi z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters
Palestina: Več mrtvih, tisoč ranjenih

Palestinski zdravstveni uradniki sporočajo, da izraelska vojska uporablja solzivec, gumijaste, pa tudi prave naboje. Po besedah očividcev je izraelska vojska solzivec odvrgla z uporabo brezpilotnega letalnika oz. drona.

Med 12 ubiti Palestinci je tudi 16-letnik. Ranjenih je več kot tisoč protestnikov, 400 med njimi s pravimi naboji strelnega orožja. Izraelska vojska število protestnikov ob 65-kilometrski mejni ograji sicer ocenjuje na 30.000.

Izraelske sile so na območju Gaze z letali in tanki napadle tri položaje palestinskega gibanja Hamas ter streljale na protestnike, po trditvah vojske pa gre za odgovor na poskus napada na njihove vojake.

Prva smrtna žrtev palestinski kmetovalec
Palestinski uslužbenci so poročali, da je v tankovskem obstreljevanju še pred protesti umrl 27-letni kmet Omar Samur. Skupaj še z enim moškim, ki je bil ranjen, je po poročanju očividcev nabiral peteršilj. Izraelska vojska je potrdila smrt Palestinca in dodala, da je tank streljal zaradi sumljivih dejavnosti. Hamas, palestinsko gibanje, ki vlada v Gazi, je Izrael obtožil ustrahovanja Palestincev z ubojem kmeta, da ne bi sodelovali v protestih.

Palestinci v enklavi, veliki 365 kvadratnih kilometrov, ki jo Izraela zaseda od leta 1967, od leta 2007 pa je pod ostro izraelsko zaporo, so postavili pet šotorišč 700 metrov od meje, kjer potekajo protesti pod imenom "Veliki pohod vrnitve".

Pravica do vrnitve na domove
Vodja Hamasa Ismail Hanija je protestnikom dejal, da ne bodo "nikoli prepustili niti enega centimetra Palestine". Namen protestov je zahtevati pravico palestinskih beguncev do vrnitve na svoje domove, ki so zdaj znotraj Izraela, s katerih so bili pregnani oziroma so zbežali leta 1948 ob ustanovitvi Izraela. Več kot polovica skoraj dveh milijonov prebivalcev Gaze je namreč beguncev oziroma njihovih potomcev. Številni živijo le nekaj kilometrov od svojih nekdanjih domov, ki so onkraj izraelskega zidu oziroma ograje.

Protesti naj bi se končali 15. maja, ko se Palestinci spominjajo katastrofe oziroma nakbe. Nakba predstavlja izgon oziroma beg skoraj 800.000 Palestincev pred 70 leti.

Izraelska vojska nadzira mejo z Gazo in uveljavlja večstometrsko tamponsko območje na njeni strani. Zaradi protestov so podvojili svojo prisotnost na meji. Med drugim so na meji razporedili več kot 100 ostrostrelcev. Izrael namreč svari pred poskusi vdora čez mejo. Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so protesti "nameren poskus izzvati spopad z Izraelom" in da "nosijo odgovornost za vsakršne spopade Hamas in druge palestinske organizacije, ki sodelujejo".

Gaza je pod izraelsko (in delno egiptovsko) zaporo od leta 2007, zaradi česar so življenjske razmere katastrofalne. Po opozorilih ZN-a območje v nekaj letih ne bo več primerno za življenje.

Palestina: Več mrtvih, tisoč ranjenih