Skrajne judovske pravoverne skupine si že desetletja prizadevajo zgraditi svetišče nad grobnico Jožefa, čemur Palestinci ostro nasprotujejo. Foto: Reuters
Skrajne judovske pravoverne skupine si že desetletja prizadevajo zgraditi svetišče nad grobnico Jožefa, čemur Palestinci ostro nasprotujejo. Foto: Reuters
Prizorišče streljanja pred Jožefovo grobnico v Nablusu
Izrealska vlada izredno redko izdaja dovoljenja za obisk grobnice, saj so ti pospremljeni z močno vojaško zaščito in burnimi palestinskimi protesti. Foto: Reuters

Policist, ki je varoval svetišče, ki si ga lastijo muslimani, Judi, kristjani in sekta samaritancev, je proti vsiljivcem izstrelil opozorilne strele, nato pa je streljal v skupino 15 pripadnikov skrajne hasidske sekte, pri čemer je enega ubil, štiri pa ranil, so potrdili palestinski in izraelski viri.

Opozorilni streli niso pregnali Judov
Po streljanju je enemu vozniku uspelo priti do bližnje vojašnice izraelske vojske, kjer je ena izmed žrtev podlegla ranam. Ranjencem so prvo pomoč nudili v vojašnici, nato pa so jih s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Izraelska vojska je sporočila, da so jih palestinski predstavniki obvestili, da je policist začel streljati, ker je opazil "sumljivo gibanje". Po navedbah guvernerja Nablusa Džibrila Bakrija naj bi policist najprej izstrelil opozorilne strele.

Krvava grobnica Jožefa iz Egipta
Grobnica starozaveznega Jožefa, 11. sina Jakoba, leži na obrobju Nablusa, osrednjega palestinskega mesta na severu Zahodnega brega, je že dolga desetletja vir spora med različnimi verskimi skupnostmi. Spor se je zaostril leta 1995, ko je Nablus postal avonomno mesto pod palestinsko samoupravo in je grobnica postala tarča nasilnih arabskih protestov.

Ob začetku druge intifade jeseni leta 2000 je bilo pri grobnici ubitih 7 izraelskih vojakov in 18 Palestincev. 7. oktobra, ko je nadzor nad grobnico prevzela palestinska policija, je jezna množica opustošila območje, pri čemer je umrl policist, ki je skušal zavarovati sveti kraj. Od takrat izraelska vlada Judom prepoveduje obiskovanje grobnice brez dovoljenja.