V družbi Mossack Fonseca trdijo, da ni bilo nepravilnosti in da je podjetje žrtev informacijskega vdora. Foto: Reuters
V družbi Mossack Fonseca trdijo, da ni bilo nepravilnosti in da je podjetje žrtev informacijskega vdora. Foto: Reuters
false
Razkritja panamskih dokumentov so sprožila množične proteste proti vpletenim politikom v Islandiji, na Malti in v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

S panamskega tožilstva so sporočili, da je policija skupaj z enoto za boj proti organiziranemu kriminalu izvedla preiskavo "brez incidenta ali motenj". Preiskave so bile na sedežu Mossack Fonsece v prestolnici Panama in njenih podružnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz urada generalnega tožilca so pozneje sporočili, da je bil namen preiskav "pridobiti dokumentacijo, povezano z informacijami, objavljenimi v medijih, ki ugotavljajo uporabo družbe za nedovoljene dejavnosti".

Mossack Fonseca: Smo žrtev vdora
Odvetniška družba zanika kakršne koli nepravilnosti, poroča BBC. Kot sporočajo, so oni žrtve informacijskega vdora, podatki pa naj bi bili napačno predstavljeni. Partner v odvetniški družbi Mossack Fonseca Ramón Fonseca je dejal, da je glede domnevnega vdora že vložil pritožbo na generalnem tožilstvu.

Panamski predsednik, ki je hkrati tudi predsednik vlade, Juan Carlos Varela je medtem obljubil sodelovanje z drugimi državami, da bi izboljšali transparentnosti svoje finančne industrije v davčnih oazah. Eden izmed ministrov v Varelovi vladi je bil tudi Fonseca, a je letos odstopil s položaja po obtožbah, ki so povezovale njegovo družbo s korupcijskim škandalom glede brazilskega naftnega podjetja Petrobras.

Dokumenti družbe delno razkrivajo skrivanje premoženja
Družba Mossack Fonseca je prišla v ospredje zanimanja svetovne javnosti, ko je v aferi Panamski dokumenti skupina novinarjev z vsega sveta razkrila razsežnosti korupcije svetovne elite na podlagi njenih notranjih podatkov.

Mossack Fonseca izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih in drugih posameznikov in podjetij.