Papež Benedikt XVI. je z balkona bazilike svetega Petra podelil svoj tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je z balkona bazilike svetega Petra podelil svoj tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Foto: Reuters
Vatikan
Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je zbralo na tisoče vernikov. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. in kardinal Angelo Sodano
Kardinal Angelo Sodano je pred začetkom velikonočne maše stopil papežu in Cerkvi v bran. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Kot narekuje tradicija, je papež med velikonočnim bedenjem krstil šest vernikov z vsega sveta. Foto: EPA
Papež nagovoril vernike

Papež je v poslanici mestu in svetu povedal, da človeštvo potrebuje izhod, da potrebuje duhovno in moralno očiščenje, da bi izšlo iz krize, ki je zajela ves svet. "Za to so potrebne korenite spremembe, začenši pri lastni vesti," je povedal papež. Posebej je omenil Bližnji vzhod in izrazil upanje, da še posebej v deželi, od koder izhaja Bog, opravijo dokončni izhod iz vojne in nasilja v mir. Za Irak, kjer poznajo trpljenje, je papež ponovil besede tolažbe in spodbude: "Mir vam bodi".

Moč za Haiti in Čile, da si bosta opomogla po potresu
Papež se je dotaknil tudi držav Latinske Amerike in Karibov, ki izkušajo nevarno poslabšanje na področju zločinov, povezanih s trgovino z mamili, in Boga prosil, naj jim pomaga, da se izvijejo iz tovrstnih problemov. "Ljubljeno ljudstvo Haitija, ki ga je prizadel grozljiv potres, naj opravi svoj izhod iz žalovanja in obupa v novo upanje, ki ga poudarja mednarodna solidarnost," je papež spregovoril o Haitiju, ob tem pa je omenil tudi Čile, ki ga je prav tako prizadel potres: "Čilence naj podpira vera, da bodo lahko začeli obnovitvena dela".

"V Afriki naj se končajo spori, ki še vedno povzročajo uničenje in trpljenje, naj se dosežeta mir in sprava za razvoj, še posebej v Kongu in Gvineji," je povedal papež in izrazil upanje, naj vse človeštvo premaga mnogotere tragične izraze kulture smrti. Zaželel je blagoslov državam, ki jih prizadevajo terorizem ter verska in družbena diskriminacija, "odgovornim vseh držav pa naj velika noč prinese moči, da bo gospodarska in finančna dejavnost zastavljena po merilih pravice in pomoči".

Po poslanici mestu in svetu je papež Benedikt XVI. z balkona bazilike v 65 svetovnih jezikih (tudi v slovenščini) zaželel blagoslovljene velikonočne praznike. S tem se je končala cela vrsta obredov, ki so se začeli s cvetno nedeljo.

Kardinal Sodano v bran papežu in Cerkvi
Pred blagoslovom mestu in svetu je papež na Trgu svetega Petra daroval tudi velikonočno mašo. Pred začetkom velikonočne maše je kardinal Angelo Sodano povedal, da Katoliška cerkev ne bo dopustila, da bi nanjo vplivale "nepomembne govorice" o spolnih zlorabah otrok s strani duhovnikov. "Sveti oče, ljudje Boga so z vami in na njih ne bodo vplivale govorice trenutnega časa, ki včasih napadajo skupnost vernikov," je povedal Sodano.

Oči vsega sveta so bile uprte v papeža, če bo med mašo ali blagoslovom omenil zlorabe, ki pretresajo Cerkev v Švici, Avstriji, Nemčiji, na Nizozemskem, na Irskem in v ZDA, a jih ni. Na papeža se je namreč usul plaz kritik, ker naj ne bi primerno ukrepal ob nekaterih namigih zlorab, v nedeljo pa mu je v bran stopil vatikanski časopis L'Osservatore Romano, ki je objavil sporočila podpore z vsega sveta in zavrnil vse napade na papeža.

Med velikonočnim bedenjem papež krstil šest vernikov
Velikonočno bedenje je starodavni krščanski obred, poln simbolov in liturgije, z bedenjem pa kristjani proslavljajo Kristusovo vstajenje in obnavljajo zakrament krsta. Papež Benedikt XVI. je med velikonočnim bedenjem, kot to zahteva tradicija, krstil šest vernikov iz različnih držav, ki so se spreobrnili v krščanstvo. Letos je krstil Rusa in Japonca ter Somalijko, dve Albanki in Sudanko.

Benedikt XVI. se med bedenjem ni dotaknil škandalov s spolnimi zlorabami, ki zadnje čase pretresajo Katoliško cerkev, govoril pa je o strahu pred smrtjo in o poskusih, da bi se ji, tudi z medicino, izognili. Vernike je pozval, naj nesmrtnost iščejo v veri in ponovnem rojstvu s krstom in naj ne upajo, da bosta takšno zdravilo nosili znanost in medicina. "Če bi našli zdravilo, če ne ravno za nesmrtnost, pa za boljše in daljše življenje, to ne bi bil raj, ampak obsodba. Pravo zdravilo za nesmrtnost se nahaja v ljudeh samih in njihovi veri," je povedal papež.

Cantalamessa razburil judovske organizacije, a se je opravičil
Ob veliki noči so se na besede papeževega osebnega pridigarja Raniera Cantalamesse ogorčeno odzvale tudi judovske organizacije. Cantalamessa je namreč navajal svojega judovskega prijatelja in dejal, da je napade na Cerkev in papeža zaradi pedofilskih duhovnikov mogoče primerjati z antisemitizmom. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je ob tem povedal, da pridigar ni želel primerjati pedofilskih škandalov z antisemitizmom, ampak je želel le poudariti solidarnost Judov s Cerkvijo skozi njihove lastne izkušnje.

Cantalamessa se je osebno opravičil za petkove izjave. "Če sem s svojimi izjavami nenamerno užalil čustva Judov in žrtev spolnih zlorab, to iskreno obžalujem in se prizadetim opravičujem," je povedal papežev osebni pridigar. Ob tem je še posebej poudaril, da niti papež niti kateri izmed preostalih vatikanskih dostojanstvenikov, ki so bili na obhajanju petkovih obredov, ni bil vnaprej seznanjen z vsebino njegove pridige.

Papež nagovoril vernike