Novi italijanski predsednik je prvič uradno obiskal papeža Frančiška. Foto: Reuters
Novi italijanski predsednik je prvič uradno obiskal papeža Frančiška. Foto: Reuters

Papež Frančišek se je v Vatikanu danes prvič uradno srečal z novim italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Sogovornika se nista mogla izogniti perečemu vprašanju vala nezakonitih priseljencev, ki v Italijo iz severne Afrike prihajajo prek Sredozemskega morja. Samo v zadnjem tednu sta italijanska obalna straža in mornarica rešili okoli 11.000 ljudi, ki so skušali prebegniti v Evropo, več sto pa jih je na poti najverjetneje utonilo.

"Očitno je, da razsežnosti tega pojava zahtevajo mnogo več sodelovanja. Ne smemo se utruditi v naših prizadevanjih za obsežnejši odgovor na evropski in mednarodni ravni," je povedal papež in dodal, da bi se rad zahvalil Italiji, da sprejema številne migrante, ki iščejo zatočišče in s tem tvegajo svoje življenje.

S pozivom k večjemu sodelovanju drugih držav pri soočanju z begunci se je papež pridružil pozivom novega italijanskega predsednika Mattarelle, ki je položaj prevzel v začetku februarja. "Ta izgubljena življenja kompromitirajo dostojanstvo mednarodne skupnosti in tvegamo, da izgubimo svojo človečnost," je povedal Mattarella.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je operacijo Evropske unije v Sredozemskem morju Triton označil kot nezadostno za reševanje begunske problematike. "Gospodarska sila, kot je EU, na mesec za begunce nameni le tri milijone evrov, kar je premalo," je povedal.

Tudi danes na Sicilijo prispelo 450 migrantov
V zadnjih letih se je na nevarno pot preko morja proti Evropi podalo na stotisoče migrantov, ki so bežali pred nasiljem in revščino v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Samo lani je v Evropsko unijo vstopilo več kot 280.000 ljudi, 170.000 od njih jih je prišlo prek Sredozemlja. Na Siciliji je tudi danes ob pomoči italijanske vojaške ladje pristala ladja, kjer je bilo več kot 450 beguncev, med njimi 50 otrok, dva novorojenčka in osem nosečnic.