Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. se je na potovanjih zunaj Italije večkrat srečal z žrtvami spolnih zlorab. Foto: EPA
Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. se je na potovanjih zunaj Italije večkrat srečal z žrtvami spolnih zlorab. Foto: EPA

Zasebno srečanje s šestimi žrtvami iz Nemčije, Velike Britanije in Irske je potekalo za zaprtimi vrati v papeževi rezidenci. Pred srečanjem je papež goste povabil k sveti maši v svojo kapelo.

Papež je srečanje z žrtvami spolnih zlorab napovedal konec maja na poti z obiska v Izraelu, vendar tedaj ni omenil datuma. Takrat je presodil, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše.

Benedikt XVI. prvič napravil ta korak
Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Ta se je kot prvi papež leta 2008 prvič srečal z žrtvami pedofilskih duhovnikov med obiskom v ZDA.

Da je Vatikan boj proti pedofiliji vzel resno, kaže tudi nedavna odločitev cerkvenega sodišča v Vatikanu, ki je odločilo, da je nekdanji papeški odposlanec v Dominikanski republiki Jozef Wesolowski kriv spolnih zlorab otrok, in ga izključilo iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi spolnih zlorab izključil iz duhovniškega stanu.

Katoliški cerkvi so v preteklosti pogosto očitali, da nič ne ukrepa v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in da celo ščiti pedofilske duhovnike.