Papež Frančišek je čutil odgovornost, da v svojem imenu prosi žrtve spolnih zlorab, da odpustijo duhovnikom, ki so jih zlorabili. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež Frančišek je čutil odgovornost, da v svojem imenu prosi žrtve spolnih zlorab, da odpustijo duhovnikom, ki so jih zlorabili. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež žrtve spolnih zlorab prosi odpuščanja

"Čutim odgovornost, da nase prevzamem storjeno zlo duhovnikov, ki jih je bilo številčno kar nekaj, seveda pa ne v primerjavi z vsemi duhovniki, in osebno prosim za odpuščanje spolno zlorabljene, ki so jih zlorabe duhovnikov za vedno zaznamovale," je dejal papež članom skupine za pravice otrok.

To je do zdaj ena izmed najmočnejših izjav papeža glede spolnih zlorab otrok, ki so se v preteklosti dogajale v Cerkvi.

Posebna komisija
Papež Frančišek je oblikoval posebno komisijo, ki bo pomagala zavarovati otroke pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi in omogočila pastoralno oskrbo za žrtve pedofilije. To je bil prvi pomembnejši korak papeža pri reševanju vprašanju pedofilije v duhovniških vrstah, ki je z razkritji v zadnjih letih močno omajalo ugled Cerkve, ta pa se je morala spopasti z obtožbami, da je naredila premalo za zaščito otrok.

Vatikan na zagovoru
Vatikan je moral januarja letos na prvo javno zaslišanje zaradi spolnih zlorab otrok pred Odbor Združenih narodov (ZN). Med drugim je moral tudi pojasniti, zakaj spolno zlorabo označuje kot kaznivo dejanje zoper moralo, in ne kot zločin nad otrokom. Skupine žrtev, ki so jih kot otroke zlorabljali katoliški duhovniki, so izrazile upanje, da bo preiskava ZN-a prispevala k temu, da bi odgovorni končno stopili pred roko pravice in da bi se v prihodnosti tovrstne zlorabe preprečile.

"Gre za pomemben trenutek za vse, ki so jih kot otroke posilili in spolno zlorabili duhovniki," je dejala predsednica Mreže žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) Barbara Baline in dodala: "Vsa ta leta smo se brez uspeha spraševali, zakaj cerkveni dostojanstveniki še naprej podpirajo in prikrivajo spolne zločince."

Papež žrtve spolnih zlorab prosi odpuščanja