Pozdrav papeža emerita Benedikta XVI. in papeža Frančiška. Foto: Reuters
Pozdrav papeža emerita Benedikta XVI. in papeža Frančiška. Foto: Reuters
Kardinali
Glavna naloga kardinalov je izbira novega voditelja Rimskokatoliške cerkve. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek je s svojo izbiro kardinalov presenetil številne poznavalce. Foto: Reuters

Te dni so se v Vatikanu na konzistoriju, posvečenem družini, zbrali kardinali z vsega sveta. Dogajanje je doseglo vrhunec z umestitvijo 19 novih kardinalov, kar je prva širitev kardinalskega zbora, odkar je vodenje Rimskokatoliške cerkve prevzel papež Frančišek. Papež je novim kardinalom izročil tradicionalni rdeči klobuk in prstan.

Na slovesnosti se je nepričakovano pojavil tudi 86-letni papež emerit Benedikt XVI. To je bil njegov prvi nastop v javnosti od lani, ko je odstopil. Šlo je tudi za prvo javno slovesnost v baziliki sv. Petra, na kateri sta bila navzoča oba papeža. Papež Frančišek je pred začetkom konzistorija pristopil Benediktu in ga objel.

V pridigi pred umestitvijo je papež Frančišek pozval k molitvam za preganjane kristjane. Poudaril je, da Cerkev potrebuje pogum kardinalov, in posvaril pred tekmovalnostjo v Cerkvi, ki lahko nastopi, če ne prevladata solidarnost in sodelovanje.

Papež z izbiro novih kardinalov presenetil
Najpomembnejša naloga kardinalov so volitve poglavarja Rimskokatoliške cerkve, izmed 19 novih kardinalov pa bo pravico do volitev morebitnega novega papeža dobilo le 16 kardinalov, saj so trije starejši od 80 let in tako v postopku izbire ne bi smeli sodelovati. Z novimi kardinali se bo tako število mož, ki lahko volijo papeža, povečalo na 122.

Je pa papeževa izbira novih kardinalov številne poznavalce presenetila. Nekateri, ki so računali na imenovanje, so ostali praznih rok, nekateri pa bodo povzdignjeni v krog tesnih papeževih sodelavcev, čeprav tega nikakor niso pričakovali.

16 novih kardinalov z "volilno pravico" prihaja iz 12 držav, kar bo naredilo kardinalski zbor precej bolj mednaroden. Več zastopnikov bosta tako dobili Afrika in Azija, novi kardinali pa prihajajo tudi s Filipinov, Slonokoščene obale in iz Burkina Fasa. Kardinala bo dobil tudi Haiti. Po mnenju poznavalcev imenovanje prelatov iz držav, kot sta Haiti in Burkina Faso, odraža zavezanost papeža Frančiška k pomoči revnim

Sporna izbira nadškofa, ki je homoseksualnost označil za okvaro
Najspornejša izbira je 84-letni španski nadškof Fernando Sebastian Aguilar, ki je januarja javnost razburil z izjavami o homoseksualnosti, ki jo je označil za "okvaro", ki jo je mogoče zdraviti. Primerjal jo je s svojim visokim krvnim tlakom, ki ga mora nadzorovati in popraviti, kolikor je mogoče.

"Izpostavljanje hibe homoseksualnosti ni žalitev, ampak je pomoč, saj je številne primere homoseksualnosti mogoče normalizirati s primerno obravnavo," je povedal Aguilar v pogovoru za časopis Sur. Španske skupine za pravice gejev so bodočega kardinala obtožile sovražnega govora, špansko državno tožilstvo pa je sprožilo postopek, v katerem ugotavlja, ali so izjave predstavljale kaznivo dejanje.