Papež je marca v pismu zapisal, da so Irci 'strašno trpeli, za kar mu je žal. 'Sram me je in kesam se.' Foto: EPA
Papež je marca v pismu zapisal, da so Irci 'strašno trpeli, za kar mu je žal. 'Sram me je in kesam se.' Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Preiskava bo vključevala obiske cerkva, semenišč in samostanov ter pogovore z množico ljudi. Foto: EPA

Komisijo, ki bo preiskovala pedofilske škandale v tej državi, bo sestavljalo pet uglednih apostolskih nadzornikov, ki se bodo poglobljeno ukvarjali z zlorabami, preučili pa bodo tudi pomoč, ki so je bile deležne žrtve spolnih zlorab. V komisiji bosta dva kardinala (Cormac Murphy-O'Conner in Sean Patrick O'Malley) in trije nadškofi (Christopher Collins, Thomas Prendergast in Timothy Dolan) iz Velike Britanije, ZDA in Kanade.

Preiskavo teh škandalov je papež Benedikt XVI. obljubil že v pismu, ki ga je na irske vernike naslovil marca. Preiskava naj bi Irski katoliški cerkvi pomagala, da bi se pravilno in primerno odzvala na vsa razkritja, ki so v zadnjem času s pričevanjem žrtev zlorab privrela na površje. Preiskava bo najprej potekala v nadškofijah Dublin, Armgah, Cashel-Emly in Tuam, pozneje pa naj bi jo razširili še na škofije.

Irski nadškof priznal razmerje
Papež pa je prav danes sprejel odstopno izjavo irskega nadškofa Richarda Anthonyja Bruka, ki je deloval v nigerijskem mestu Benin. Bruke je namreč obtožen, da je med svojim službovanjem v tej afriški državi pred leti spolno nadlegoval mladoletnico. Za irski tednik Irish Catholic je svoja dejanja označil za grešna, neprimerna in neodgovorna ter jih iskreno obžaloval. "Za svoja dejanja prevzemam vso odgovornost. Za odstop sem se odločil predvsem zato, ker nisem bil zvest celibatu," je dejal Bruke, ki je priznal, da je razmerje z Dolores Atwood začel, ko je bil sam star 40 let, ona pa 21.

Atwoodova medtem Bruka obtožuje, da jo je začel spolno zlorabljati, ko je kot 14-letna bolnica ležala v bolnišnici. Bruke te obtožbe zavrača in poudarja, da ni nikoli v življenju na nikakršen način zlorabil otroka.

Vladno poročilo, ki je šokiralo
Irsko cerkev v zadnjem času pretresajo številna pričevanja, ki razkrivajo množične zlorabe otrok, predvsem dečkov, za katere so bili pred desetletji odgovorni prav katoliški duhovniki. V poročilu irske vlade, ki se nanaša na obdobje med letoma 1975 in 2004, piše, da je neki duhovnik priznal, da je zlorabil več kot sto otrok, neki drugi duhovnik pa je povedal, da je 25 let vsaka dva tedna zlorabil enega otroka.

Papež je v preteklih dneh tako sprejel odstopne izjave štirih irskih škofov oziroma pomožnih škofov, ki so bili vpleteni v škandale.