Benedikt XVI. je šele tretji papež, ki je nagovoril ZN. Foto: EPA
Benedikt XVI. je šele tretji papež, ki je nagovoril ZN. Foto: EPA
Papež v ZDA

V washingtonsko kapelico je bila na srečanje s poglavarjem Rimskokatoliške cerkve povabljena skupina ljudi, ki so v preteklosti prestali zlorabe duhovnikov. "S svetim očetom so molili, nato pa je papež prisluhnil njihovim osebnim zgodbam in jih hrabril," je dejal predstavnik papeža Federico Lombardi.

"Povedal sem mu, da je njegovo duhovščino okužil rak, zato mora nekaj narediti, da ga ozdravi," je dejal Bernie McDaid, eden izmed udeležencev srečanja, in dodal, da ima tokrat res občutek, da se bo Cerkev lotila tega vprašanja.

Tudi Olan Horne je dejal, da ga je srečanje s papežem navdalo z upanjem. "Najprej se mi je opravičil. Mislim, da je resnično doumel, kar smo mu govorili."

Zgodovinsko srečanje
To je bilo prvo srečanje med katerim koli papežem in žrtvami spolnih zlorab katoliških duhovnikov. "Gre za veliko stvar, ki je presenetila vse," je dejala poznavalka Vatikana Delia Gallagher.

V ZN-u o človekovih pravicah
Benedikt XVI. je iz Washingtona odpotoval v New York, kjer je nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov. V svojem govoru je poudaril, da je spoštovanje človekovih pravic ključno za reševanje številnih svetovnih problemov in ob tem opozoril, da mednarodno sodelovanje ogrožajo "odločitve maloštevilnih".

V svojem govoru je papež izrazil podporo svetovni organizaciji, vendar ob tem izrazil zaskrbljenost, da je moč skoncentrirana v rokah peščice držav, saj po njegovih besedah svetovni problemi zahtevajo kolektivno posredovanje mednarodne skupnosti.

"Varnostna vprašanja, razvojni cilji, zmanjševanje neenakosti, zaščita okolja, virov in podnebja zahtevajo, da vsi odgovorni na mednarodni ravni dejavno delujejo in da so pripravljeni v dobri veri in ob spoštovanju prava delati za promocijo solidarnosti na najbolj občutljivih območjih planeta," je poudaril papež, pri čemer je posebej izpostavil nekatere države v Afriki in na drugih celinah, ki so še vedno na obrobju razvoja.

Papež je države opozoril, da imajo nalogo zaščiti svoje prebivalstvo pred kršitvami človekovih pravic in če tega ne naredijo, je naloga mednarodne skupnosti, da posreduje s pravnimi sredstvi, ki jih določa Ustanovna listina ZN-a

To je bil četrti nastop katerega koli papeža pred Generalno skupščino Združenih narodov, po Pavlu VI. leta 1965 in dveh nastopih prejšnjega papeža Janeza Pavla II. leta 1979 in 1995, ob 50. obletnici svetovne organizacije.

A. P.

Papež v ZDA