"Vsak ima priložnost, da spremeni življenje, in ne sme biti obsojan," je papež dejal zapornikom. Foto: Reuters
Papež poljubil noge zapornikom

Med zaporniki, ki jim je papež umil noge, so bili štirje Italijani, po dva Venezuelca in Maročana ter po en državljan Moldavije, Kolumbije, Nigerije in Sierre Leone, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Klečim pred vsakim izmed vas," jim je dejal po poročanju Radia Vatikan.

Umivanje nog na veliki četrtek kristjanom simbolizira Jezusovo dejanje pred zadnjo večerjo, ko je apostolom z umivanjem nog pokazal, da njihov voditelj lahko naredi tudi najbolj ponižno dejanje. Tudi papež je spomnil na Jezusovo ponižnost. Poudaril je, da ne bi imeli toliko vojn, če bi temu zgledu sledili voditelji držav.

"Vsak ima priložnost, da spremeni življenje, in ne sme biti obsojan," pa je povedal zapornikom in tudi sebe označil za "grešnika".

Lani je umil noge nekdanjim članom mafije
Že pred tem je obiskal še druge zapornike, med njimi tudi tiste v bolnišnici, poroča DPA. Papež tudi sicer pogosto obišče zapornike, lani je tako umil noge nekdanjim članom mafije.

Dopoldne je daroval krizmeno mašo, pri kateri je blagoslovil krizmo, ki jo v Cerkvi uporabljajo pri različnih zakramentih.

Na veliki petek bo papež v baziliki sv. Petra vodil bogoslužje, s katerim se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti. Ob 21.15 se bo v rimskem Koloseju začel križev pot. V soboto zvečer bo nato v baziliki vigilija, v nedeljo pa bo sledila še velikonočna maša z blagoslovom urbi et orbi.

Papež poljubil noge zapornikom