Papež je prejšnji ponedeljek nepričakovano sporočil, da odstopa. Foto: EPA
Papež je prejšnji ponedeljek nepričakovano sporočil, da odstopa. Foto: EPA
Vatikan v pričakovanju naslednika Benedikta XVI. Foto: EPA

Nalogo preveriti obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so prišle na dan po objavi tajnih vatikanskih dokumentov v aferi Vatileaks, so poverili trem kardinalom, med njimi nekdanjemu vodji vatikanske tajne službe.

Decembra lani je nato trojica papežu predala dva v rdeče usnje oblečena zvezka, ki sta na skoraj 300 straneh popisala "natančen zemljevid" nepravilnosti in goljufij, ki so se dogajale na Svetem sedežu, ter ljudi, odgovornih zanje. "In na ta dan, s temi papirji na mizi, je Benedikt XVI. sprejel odločitev, ki jo je tako dolgo premleval," piše italijanski dnevnik.

Kot nadaljuje časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir "zelo blizu" avtorjem obremenilnega poročila, sta omenjena zvezka polna informacij o "kršitvah šeste in sedme zapovedi". Gre za zapovedi "ne nečistuj" in "ne kradi".

Podtalno gejevsko omrežje
Kardinali naj bi med drugim razkrili podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi. Zaradi svoje spolne usmerjenosti so tudi bolj izpostavljeni izsiljevanju.

Med imeni, omenjenimi v poročilu, naj bi bil Marco Simeon, glavni urednik vatikanskega dopisništva italijanske državne televizije Rai, ki naj bi bil zelo blizu vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju, drugemu najvišjemu uradniku Svetega sedeža. Govorilo se je celo, da naj bi bil Simeon Bertonejev sin.

Simeona se je sicer v preteklosti že omenjalo v povezavi z afero Vatileaks - sodeloval naj bi namreč v zaroti, kako strmoglaviti nadškofa Carla Mario Vigana z mesta generalnega sekretarja vatikanskega governatorata, potem ko je skušal ta med vatikanskimi zidovi uveljaviti več finančne transparentnosti.

Sumljivi posli v banki
Poročilo poleg tega razkriva številne sumljive posle v Vatikanski banki, na Inštitutu za verska dela (IOR), še piše dnevnik. IOR je pretekli teden dobil novega prvega moža, nemškega odvetnika Ernsta von Freyberga, potem ko je bilo to mesto prazno kar devet mesecev.

Glede slednjega La Repubblica ni šla v podrobnosti. So pa pri časniku še zapisali, da naj bi Benedikt XVI. svojemu nasledniku osebno izročil zaupna zvezka - v upanju, da bo ta dovolj "močan, mlad in svet", da bo sprejel potrebne korektivne ukrepe.

Benedikt XVI. bo kot papež odstopil 28. februarja. V Vatikanu zatrjujejo, da je prvi odstop papeža po šestih stoletjih posledica starosti in z njo povezane izgube življenjske moči ter da ni povezan s spolnimi in finančnimi aferami, ki že nekaj časa pretresajo Cerkev.