85-letni Benedikt XVI. bo 28. februarja kot prvi papež po skoraj 600 letih odstopil s položaja. Z upokojitvijo si želi večje spokojnosti, odločitev za svoj odstop pa je označil kot dobro za Cerkev. Foto: EPA
85-letni Benedikt XVI. bo 28. februarja kot prvi papež po skoraj 600 letih odstopil s položaja. Z upokojitvijo si želi večje spokojnosti, odločitev za svoj odstop pa je označil kot dobro za Cerkev. Foto: EPA
Vatikan
Benedikti XVI. se je vernikom zahvalil za množično udeležbo in jo označil kot "znak naklonjenosti in duhovne bližine". Foto: EPA
Papež: Molite zame

Opoldanske molitve angelovega češčenja se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu udeležilo več kot 100.000 ljudi, ki je papeža Benedikta XVI. pozdravilo z vzkliki "Naj živi papež", na transparentih pa je v različnih jezikih pisalo isto: "Ljubimo te".

Papež, ki bo s funkcije odstopil 28. februarja, je vernike pozval k preporodu: "Cerkev poziva svoje vernike, da obnovijo svojo vero, ki od njih zahteva duhovno bitko, saj nas želijo zlobni duhovi odvrniti od poti k Bogu."

Benedikti XVI. se je vernikom zahvalil za množično udeležbo in jo označil kot "znak naklonjenosti in duhovne bližine". Med drugim jih je pozval, da še naprej "molijo zanj in za novega papeža".
Sinopsis osemletnega dela
Papež želi svoje zadnje dni na funkciji preživeti v zasebnosti v tihi molitvi, s starejšimi kardinali in škofi pa bo opravil tudi pregled svojega osemletnega dela, ki je bilo zaznamovano s spolnimi škandali in afero Vatileaks, kar je za Cerkev najpomembneje, pa je zagotovo to, da še vedno izgublja vernike.

Odločitev papeža Benedikta XVI., da ostane v Vatikanu tudi po predaji papeških dolžnosti, mu bo omogočila varnost in zasebnost, a tudi pravno zaščito pred kakršnim koli pregonom v povezavi s primeri spolnega zlorabljanja otrok.
Skupine za žrtve zlorab trdijo, da si je Benedikt XVI., še preden je bil leta 2005 izvoljen za papeža, zatiskal oči pred praksami krajevnih cerkva, ki so kršilce zgolj premikale iz župnije v župnijo, namesto da bi jih predale oblastem. Vatikan to zanika, papež pa se je opravičil za zlorabe in se srečal s številnimi žrtvami zlorab.
Cerkev bo pohitela z izvolitvijo novega papeža
Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je pojasnil, da bi lahko cerkvena pravila, ki določajo čas konklava, tokrat interpretirali rahlo drugače prav zaradi tokratnih drugačnih okoliščin, zgodovinskega odstopa papeža Benedikta XVI. To pomeni, da bi lahko izbrali novega papeža že pred 15. marcem.

Papež: Molite zame