Papež se je razgovoril na poletu s Filipinov. Foto: EPA
Papež se je razgovoril na poletu s Filipinov. Foto: EPA
Papež o kontracepciji

"Nekateri verjamejo, da morajo biti kot zajci, če želijo biti dobri katoličani," je med sproščenim pogovorom z novinarji na letalu, s katerim se je vračal z enotedenske turneje po Aziji, dejal papež in pojasnil, da je pomembneje spoštovati načelo odgovornega starševstva. Papež je ponovil nasprotovanje Katoliške cerkve umetnim metodam preprečevanja nosečnosti.

Papež je povedal, da je nedavno v cerkvi okaral žensko, ki mu je zaupala, da pričakuje osmega otroka, potem ko jih je sedem rodila s carskim rezom. "Želite za seboj pustiti sedem sirot?" je Frančišek vprašal žensko, novinarjem pa dejal, da je to po njegovem mnenju izzivanje Boga. "Ženska mi je rekla, da verjame v Boga, vendar pa menim, da nam je Bog dal sredstva, da smo odgovorni," je pojasnil.

Po njegovih besedah je ustvarjanje novega življenja del zakramenta svetega zakona, med obiskom na Filipinih pa je odločno zagovarjal stališče o nasprotovanju umetni kontracepciji. A kot je pojasnil novinarjem, sledenje naukom Cerkve ne pomeni, da bi katoličani morali imeti otroke enega za drugim.

"Eden od pomembnih naukov Cerkve je tudi odgovorno starševstvo," je dejal in poudaril, da pri tem ključno vlogo igra dialog, za kar so v Cerkvi na voljo skupine za zakonske pare ter svetovanja in predavanja strokovnjakov in duhovnikov.

Papež o kontracepciji