Papež Frančišek se je v park Rizali v Manili pripeljal s papamobilom, oblečen pa je bil v rumeno pelerino. Foto: Reuters
Papež Frančišek se je v park Rizali v Manili pripeljal s papamobilom, oblečen pa je bil v rumeno pelerino. Foto: Reuters
Manila
Papež je vernike v svoji pridigi pozval, naj se naučijo jokati zaradi stiske revnih, lačnih, brezdomcev in zlorabljenih otrok. Foto: Reuters

Zakaj otroci trpijo? Vsakega izmed vas pozivam, da se vprašate, ali ste se naučili jokati, ali vidite lačnega otroka, otroka na ulicah, ki uživa mamila, otroka brez doma, zapuščenega otroka, zlorabljenega otroka.

Papež Frančišek
Papež Frančišek
Pogled na park Rizali v Manili, kjer so se zbrali najmanj trije milijoni vernikov. Foto: Reuters
Najbolj množično srečanje s papežem do zdaj

V parku Rizali v Manili se je že dve uri pred začetkom maše zbralo več kot štiri milijone vernikov, vse skupaj pa naj bi svetega očeta pozdravilo šest milijonov ljudi. Papež Frančišek se je na prizorišče pripeljal v papamobilu, ki so ga posebej za to priložnost preuredili po vzoru značilnih filipinskih minibusov, imenovanih jeepney. Ob prihodu v park ga je pozdravila navdušena množica, papež pa se je na poti do odra večkrat ustavil, pozdravil vernike in poljubljal otroke.

Nekateri verniki so že ponoči taborili pred parkom in tam prespali, da bi bili prvi, ki bi jih spustili v notranjost parka. "Papež je instrument Gospoda. Če lahko komuniciramo z njim, je enako, kot bi govorili z Bogom," je za agencijo AFP povedal eden izmed vernikov.

"Svet se mora naučiti jokati s tistimi, ki potrebujejo pomoč"
Papež je v pridigi svet pozval, naj se "nauči, kako jokati" zaradi stiske revnih, lačnih, brezdomcev in zlorabljenih otrok. Filipince je pozval, naj se odpovejo "družbenim strukturam, ki ohranjajo revščino, nevednost in korupcijo", kritično pa se je obregnil ob poskuse filipinske vlade, da nadzira rast prebivalstva. Papež je poudaril, da je družina tarča zahrbtnih napadov in programov, ki "nasprotujejo vsemu, kar imamo za resnično in sveto".

Pred nedeljsko mašo se je papež Frančišek srečal tudi z okoli 20.000 mladimi s katoliške univerze Santo Tomas v Manili in z nekaj otroki sirotami. Poslušal je njihove zgodbe o odraščanju na cesti, še posebej se ga je dotaknila 12-letna deklica, ob tem pa je dodal, da se mora svet naučiti, kako jokati s tistimi, ki potrebujejo pomoč.

Med obiskom Filipinov se je papež srečal tudi s predsednikom države Benignom Aquinom, ki se je udeležil tudi nedeljske maše, in filipinske politike ob tem pozval k poštenju, integriteti in zavezanosti skupnemu dobremu.

Papež obiskal žrtve tajfuna Haiyan
Med obiskom se je papež posvetil predvsem tistim, ki so v tajfunu Haiyan novembra leta 2013 doživeli hude izgube. V soboto je tako obiskal mesto Tacloban na vzhodu države, ki ga je uničujoč tajfun še posebej močno prizadel. Zaradi tropske nevihte Mekkhala je moral sicer obisk Taclobana skrajšati, a je kljub temu daroval mašo za približno 50.000 vernikov in tistim, ki so preživeli katastrofo, sporočil, da jih Jezus v tragediji ni zapustil.

Konec obiska najbolj katoliške med azijskimi državami
Z mašo, ki sicer še poteka, papež končuje petdnevni obisk na Filipinih, ki je najbolj katoliška med azijskimi državami - kar 80 odstotkov od 100 milijonov Filipincev naj bi bilo katoličanov. Namen papeževega obiska je bila predvsem ohrabritev katolištva v Aziji, njegov obisk pa so tako rekoč na vsakem koraku spremljale navdušene množice.

Papež je na Filipine prispel iz Šrilanke, oblasti pa so med njegovim obiskom razglasile dela proste dneve in močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost je skrbelo skoraj 40.000 policistov in vojakov, zaprli so več glavnih cest in razglasili prepoved letenja nad Manilo.

Sicer pa je papež Frančišek tretji papež, ki je obiskal Filipine. Leta 1995 se je maše v Manili, ki je prav tako potekala v parku Rizal in jo je daroval papež Janez Pavel II., udeležilo več kot pet milijonov ljudi. To je bila doslej največja množica, zbrana ob kakem papeškem dogodku.

Zakaj otroci trpijo? Vsakega izmed vas pozivam, da se vprašate, ali ste se naučili jokati, ali vidite lačnega otroka, otroka na ulicah, ki uživa mamila, otroka brez doma, zapuščenega otroka, zlorabljenega otroka.

Papež Frančišek
Najbolj množično srečanje s papežem do zdaj