Papež je varno hišo obiskal popolnoma nepričakovano. Foto: Reuters
Papež je varno hišo obiskal popolnoma nepričakovano. Foto: Reuters

Iz Vatikana so sporočili, da se je papež v Skupnosti papeža Janeza XXIII. sestal z 20 ženskami iz Romunije, Albanije, Nigerije, Tunizije, Ukrajine in Italije, ki so bile iztrgane iz rok zvodnikov. Ti so jih predvsem iz afriških držav in držav vzhodne Evrope v Italijo pripeljali pod pretvezo, da bodo tam dobile delo, a kot se izkaže na koncu - ne takšno, ki so ga imele v mislih.

Frančišek, ki je v preteklosti že večkrat obsodil trgovino z ljudmi, Vatikan pa je med njegovim papeževanjem organiziral več konferenc z namenom povezovanja mednarodnih policijskih organizacij, zakonodajalcev in verskih skupim, da bi skupaj našli rešitev za boj proti trgovanju z ljudmi in sodobnemu suženjstvu.

Z obiskom varne hiše je želel papež znova potrkati na vest sveta. Spomnimo, leta 2014 je tihotapce z ljudmi označil za "odprto rano družbe in zločin proti človečnosti".

Človekoljubne organizacije ocenjujejo, da je po vsem svetu najmanj milijon ljudi žrtev tihotapcev ali določenih oblik modernega suženjstva, kot sta prostitucija ali neplačano fizično delo.