Papeževe besede naj ne bi pomirile irskih vernikov. Foto: EPA
Papeževe besede naj ne bi pomirile irskih vernikov. Foto: EPA
Zlorabe otrok so močno zamajale irsko Katoliško cerkev. Foto: EPA

AP opozarja, da bi s tem, ko je sveti oče desetletja zlorab otrok v katoliških župnijah, šolah in cerkvenih institucijah na Irskem označil za "neznanko", lahko še bolj razburil irske vernike.
Benedikt XVI. je med nedeljsko mašo na prostem pred 75.000 verniki v vnaprej posnetem videosporočilu spregovoril o škandalih spolnih zlorab in prikrivanj le-teh. Teden dni dolg evharistični kongres, ki ga Vatikan prireja vsaka štiri leta v različnih delih sveta, se je tokrat odvijal v deželi, kjer sta bili Cerkev in država nekoč tesno prepleteni, danes pa je jeza zaradi zlorab otrok izjemno globoka, raziskave pa kažejo, da se vse manj vernikov udeležuje nedeljske maše.

"Kako pojasniti dejstvo, da so ljudje, ki so redno prejemali Kristusovo telo in se spovedovali grehov pri spovedi, tako grešili?" se je spraševal papež. "To ostaja skrivnost. A očitno njihove krščanske vere ni več hranilo radostno srečanje z Jezusom Kristusom, ampak je postala zgolj stvar navade."
"Boj za preživetje"
Dublinski nadškof Diarmuid Martin pravi, da Cerkev na Irskem bije hud boj za obstanek. "Vaši predhodniki v irski Cerkvi so vedeli, kako težiti k svetosti in stanovitnosti v svojih osebnih življenjih," je dejal Benedikt. "Katoliška vera je dediščina, ki se prav gotovo izpopolnjuje in hrani pri mašah. A hvaležnost in radost nad tako krasno zgodovino vere in ljubezni sta nedavno doživeli grozovit pretres z razkritjem grehov, ki so jih zagrešili duhovniki in posvečene osebe nad ljudmi, zaupanimi v njihovo skrb."

In še: "Namesto, da bi jim pokazali pot do Kristusa, do Boga, namesto, da bi pričali o njegovi dobroti, so zlorabili ljudi in spodkopali kredibilnost cerkvenega sporočila," je dejal papež.

Več kot desetletje zastopniki zlorabljenih že zahtevajo, da cerkveni voditelji na Irskem in v Vatikanu prevzamejo krivdo za ščitenje pedofilskih duhovnikov. Štiri preiskave, ki jih je naročila država, so ugotovile, kako je več 10.000 otrok med 40. in 90. leti trpelo spolne, fizične in psihične zlorabe duhovnikov, redovnic in cerkvenega osebja v treh irskih škofijah in vrsti šol.
Sistematična prikrivanja
Na Irskem, v ZDA in mnogih drugih državah na škofe in druge cerkvene voditelje letijo obtožbe sistematičnega prikrivanja zlorab, pedofilske duhovnike pa so najpogosteje le menjali po škofijah, ne da bi za to izvedeli verniki.

Papeževe besede, kako da so zlorabe "skrivnost", so razočarale aktivistično skupino za pravice žrtev zlorab SNAP. Predstavnica organizacije Barbara Dorris meni, da je Benedikt XVI. uporabljal "puhlice" in da ni hotel niti ustrezno poimenovati krize. "Papež nima prav: tu ni kaj dosti skrivnosti," je dejala Dorrisova in se ob tem obregnila ob to, da imajo duhovniki včasih skoraj popolno moč nad pobožnimi in nemočnimi otroki, in kritizirala škofe, ki zlorabljajo moč ter "ignorirajo, skrivajo in omogočajo gnusne zločine nad otroki".