Papež se je v nedeljskem nagovoru dotaknil tragične usode beguncev. Foto: EPA
Papež se je v nedeljskem nagovoru dotaknil tragične usode beguncev. Foto: EPA

"Pozivam župnije, verske skupnosti, samostane in svetišča, da sprejmejo po eno begunsko družino," je dejal papež v nedeljski poslanici v Vatikanu v odzivu na največjo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni, ko se na tisoče prebežnikov podaja na pot z Bližnjega vzhoda in Afrike.

Samo v Italiji je 25.000 župnij in več kot 12.000 v Nemčiji, ki je končni cilj večine prebežnikov, predvsem iz Sirije, od koder bežijo pred vojno, ki traja že več kot štiri leta in pol.

Poziv Frančiška, ki je vnuk sina italijanskih priseljencev v Argentini, je bil deležen odobravanja množice, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

V Vatikanu sta dve župniji in vsaka od njih bo v prihodnjih dneh sprejela po eno begunsko družino. Po besedah papeža gre pri sprejemu begunskih družin za "konkretno potezo", ki je tudi v skladu z izrednim svetim letom božjega usmiljenja.

Frančišek že od začetka svojega papeževanja poudarja skrb za najbolj ranljive sloje naše družbe in v tem duhu se je tudi na svojo prvo uradno pot podal na italijanski otok Lampedusa, ki predstavlja vmesno postajo za prebežnike na nevarni poti iz severa Afrike prek Sredozemskega morja do Evrope.