Papež se je zavezal, da bo Vatikan spoštoval mednarodna pravila glede finančnih transakcij. Foto: EPA
Papež se je zavezal, da bo Vatikan spoštoval mednarodna pravila glede finančnih transakcij. Foto: EPA

Nov oddelek bo zadolžen za načrtovanje in nadzor nad gospodarskimi zadevami Vatikana. Vodil ga bo avstralski kardinal in sydneyjski nadškof George Pell. Italijanski mediji so oddelek že primerjali z gospodarskim ministrstvom.

Na oddelku bo zaposlenih 15 ljudi, od tega osem kardinalov in škofov ter sedem laičnih strokovnjakov z vsega sveta. Z vključitvijo zunanjih strokovnjakov naj bi se povečala transparentnost delovanja skrivnostnega sveta vatikanskih financ.

Glavna naloga oddelka bo priprava letnih proračunov Svetega sedeža in Vatikana ter finančno načrtovanje in krepitev notranjega nadzora.

Frančišek si že od začetka pontifikata prizadeva za reformo s škandali zaznamovanih vatikanskih financ.

IOR še ni prišel na vrsto
V papeževem pismu Motu Proprio je Frančišek dejal, da mora Cerkev svojo lastnino in finančna sredstva dojemati v okviru svoje misije za evangelizacijo, še posebej pa mora imeti v mislih tiste, ki so najbolj potrebni pomoči.

Čeprav si je papež za prednostno nalogo zadal povečanje transparentnosti vatikanskega finančnega sistema, pa se spremembe za zdaj ne bodo dotaknile vatikanske banke IOR, ki je bila v središču škandalov in je na italijanskem sodišču v procesu zaradi pranja denarja. Vatikan sicer zanika obtožbe.

IOR je ena najbolj skrivnostnih organizacij na svetu. Zaposluje 114 ljudi in ima 5,4 milijarde evrov premoženja.