V Vatikan bo prišlo 262 škofov z vsega sveta. Foto: EPA
V Vatikan bo prišlo 262 škofov z vsega sveta. Foto: EPA

Sinoda bo potekala do 28. oktobra, v imenu Slovenske škofovske konference pa se jo bo udeležil celjski škof Stanislav Lipovšek. "Nova evangelizacija" je prednostna naloga sedanjega papeža, ki je leta 2010 celo ustanovil poseben urad za pripravo strategije.

Sinoda bo potekala hkrati z začetkom "leta vere" in ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila, po katerem je začelo krščanstvo hitro izgubljati vpliv v zahodnih družbah.

Na sinodi se bodo škofje ukvarjali tudi s hitro in kaotično evangelizacijo držav svetovnega juga, kjer se katoličani spoprijemajo s pregoni in grožnjami, zlasti islamistični, hkrati pa tudi s konkurenco protestantskih skupin.

Sinode se bo udeležilo 262 škofov z vsega sveta, od tega 103 iz Evrope, 63 iz Amerike, 50 iz Afrike, 39 iz Azije in sedem iz Oceanije.

Zadnjo sinodo o evangelizaciji je sklical papež Pavel VI. leta 1974, a takrat kriza Cerkve v pretežno krščanskih deželah ni bila tako izrazita.

Tokrat gre za 13. redno splošno zasedanje škofovske sinode.

Škofovska sinoda je zborovanje škofov z različnih delov sveta, ki se ob določenem času zberejo, da pospešijo tesno povezanost med papežem in škofi, ob tem pa z nasveti pomagajo pri skrbi za ohranjanje in rast vere v nravi, pri ohranjevanju in utrjevanju cerkvene discipline.