Papež je ob obisku mesta Guanajuato v zrak izpustil bele golobe v upanju na konec surove vojne med karteli in državo. Foto: EPA
Papež je ob obisku mesta Guanajuato v zrak izpustil bele golobe v upanju na konec surove vojne med karteli in državo. Foto: EPA
Guanajuato - obisk papeža Benedikta XVI. v Mehiki
Na Trgu miru mesta Guanajuato je Benedikt XVI. mladim povedal, da so božji dar za Mehiko in ves svet. Pozval jih je, naj bodo glasniki miru in se odpovedo zlu, ki ga prinašajo mamila. Foto: EPA
Papež daroval mašo v Mehiki

Brutalni spopadi med mamilarskimi karteli in državnimi varnostnimi silami so od decembra 2006 povsem spremenili Mehiko. Mehiška vojna proti mamilom je bila lani za libijsko državljansko vojno celo najbolj krvav spopad na svetu, saj je lani v njej umrlo okoli 20 tisoč ljudi, kar je še enkrat več kot v Afganistanu ali trikrat več kot v Iraku.

Cerkev mora razkrinkati zlo mamil
Papež Benedikt XVI., ki je na tridnevnem obisku Mehike, je na povabilo mehiškega predsednika Felipeja Calderona v zasebni avdienci sprejel osem žrtev omenjenega nasilja. Sorodnik padlega vojaka, moški, ki je preživel ugrabitev enega izmed številnih kartelov, sestra študenta, ki ga je zadela krogla med poulično bitko, so bili trije predstavniki večdesetisočih žrtev, ki so predstavile svoje zgodbe papežu.

Vodja Rimskokatoliške cerkve je v Leonu poudaril, da je ena glavnih nalog mehiške Cerkve "razkrinkanje obraza zla, ki stoji za mamili." "Kristusov učenec na zlo ne odgovarja z zlom, ampak je vedno orodje dobrega, glasnik odpuščanja, prinašalec sreče, služabnik enotnosti. Molil bom za vas, da bo Mehika prostor, kjer lahko vsak živi v spokoju in sožitju," je povedal papež, ki se je med svojim pastoralnim obiskom Mehike osredotoča na mlade.

Calderon računa na glasove katolikov
Mehiška opozicija medtem močno kritizira predsednika Calderona, ki da izrablja papežev obisk v predsedniški kampanji, saj srednjeameriško državo junija čakajo volitve. Calderon, pripada konzervatvni straniki PAN, ki uživa največjo podporo ravno med mehiškimi katoliki, ti pa predstavljajo veliko večino v 112-milijonski Mehiki.

Predsednik soodgovoren za krvavo vojno
Ravno Calderon pa nosi veliko odgovornost za smrtonosne spopade, ki so se iz medkartelskega obračunavanja v pravo vojno med tolpami in državo spremenile potem, ko je 12. decembra 2006 vojski in policiji ukazal začetek operacije Michoacan.

Papež daroval mašo v Mehiki