Srečanje z brezdomci predstavlja enega izmed vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki se bo sklenilo 20. novembra. Foto: EPA
Srečanje z brezdomci predstavlja enega izmed vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki se bo sklenilo 20. novembra. Foto: EPA
Papež
Do nedelje se bo v Vatikanu zvrstil niz različnih dogodkov za brezdomce. Foto: EPA

Papež je med drugim zbrane iz več kot 20 držav prosil tudi za odpuščanje za trenutke, v katerih so se kristjani odvrnili od revnih. "Papež je tako dober, kot je videti. Obkrožen z brezdomci je bil povsem kot eden izmed njih in mislim, da so to vsi čutili," je srečanje komentirala Rita Bernzen iz hamburške dobrodelne organizacije Haus Betlehem, ki je spremljala skupino romarjev.

Ob pomoči Slovenske karitas so šesterico brezdomcev iz Slovenije spremljali člani društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Do nedelje se bodo v Vatikanu zvrstili številni dogodki za brezdomce, tudi posebno katehetsko srečanje, vrhunec dogajanja pa bo posebna nedeljska maša za brezdomce na Trgu svetega Petra. To naj bi predstavljalo idealen zaključek svetega leta usmiljenja za papeža, ki ima, kot je večkrat dejal, za tiste, ki so v življenju odrinjeni, poseben kotiček v srcu. Leto usmiljenja je papež razglasil decembra lani, sklenilo pa se bo v nedeljo, 20. novembra.

Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele
Papež je o usodi revnih spregovoril tudi v pogovoru za današnjo izdajo La Repubblice. Po njegovih besedah bi morali imeti revni več besede v politiki. "Kristus je govoril o družbi, v kateri so revni, šibki, izključeni tisti, ki odločajo. Ne demagogi in ne lopovi, temveč ljudstvo," je dejal. Zavzel se je tudi za pomoč beguncem in k temu pozval tudi župnije in samostane. "Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež. "Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," je še dodal.