Papeža je pričakalo veliko mladih Libanoncev. Foto: EPA
Papeža je pričakalo veliko mladih Libanoncev. Foto: EPA
Libanon
Zaradi protestov muslimanov, ki so razburjeni zaradi ameriškega filma o preroku Mohamedu in vojne v sosednji Siriji, spremljajo papežev obisk strogi varnostni ukrepi. Foto: EPA

Maše na prostem ob obali so vrhunec papeževega tridnevnega obiska v Libanonu. Udeležili so se je tako predstavniki raznolike libanonske krščanske skupnosti kot tudi muslimanske. Osrednja tema celotnega papeževega obiska je enotnost kristjanov in mir med kristjani ter muslimani na s spopadi prežetem Bližnjem vzhodu.

Papež je kristjane pozval, naj ne zapuščajo območja kljub vojnam in vse večjim pritiskom islamskih skrajnežev. V zadnjem stoletju je Bližnji vzhod doživel pravi eksodus kristjanov, ki so še pred sto leti predstavljali 20 odstotkov vsega prebivalstva, danes pa je ta delež padel na pet odstotkov.

Zadnja je na udaru krščanska skupnost v sosednji Siriji, kjer so že leto in pol priča nasilju med režimskimi silami in uporniki. Le malo kristjanov, ki predstavljajo deset odstotkov prebivalstva v večinsko sunitski državi z alavitsko manjšino na oblasti, se je do zdaj pridružilo uporu proti predsedniku Bašarju Al Asadu, saj se bojijo prihoda do njih sovražno nastrojenih islamistov na oblast.

V petek je papež pozval k ustavitvi dobave orožja Siriji, kjer je bilo v zadnjih 18 mesecih ubitih več kot 27.000 ljudi, okoli četrt milijona pa jih moralo v strahu pred spopadi zapustiti domove. Številni so se zatekli v sosednjo Turčijo in Jordanijo.

S pravičnostjo do bratske družbe
Po besedah poglavarja Rimskokatoliške cerkve sta za vzpostavitev bratske družbe potrebna pravičnost in mir. "V svetu, kjer nasilje nenehno za seboj pušča mračno sled smrti in uničenja, je služenje pravičnosti in miru nujno potrebno," je dejal papež med pridigo med nedeljsko mašo, kjer je molil za "bližnjevzhodnike služabnike miru in sprave".

Sam je dejal, da posebej moli, da bo Bog zagotovil mir in spravo Bližnjemu vzhodu, tako da bodo lahko tamkajšnji ljudje živeli v miru in dostojanstvu. V tem duhu je papež kristjane in muslimane pozval k strpnosti in verski svobodi.

"Vse vas pozivam, da bodite mirovniki," je na oltarju, zgrajenem na ruševinah libanonske državljanske vojne, ki je potekala med letoma 1975 in 1990, dejal Benedikt XVI.

V pridigi je opozoril tudi, da je bogoslužje za krščansko življenje ključnega pomena. Ob tem je dejal, da Jezus Kristus na svet ni prišel zato, da bi bil pomemben politični voditelj, temveč da bi bil božji služabnik.

"Bogoslužje je temeljni element identitete Kristusovih sledilcev. Poslanstvo Cerkve in vsakega kristjana je služiti drugim, tako kot je to počel Gospod sam, svobodno in nepristransko," je poudaril.

Prizorišče maše so ves čas preletavali helikopterji. Postavljene so bile tudi cestne zapore, ulice Bejruta pa so bile pod nadzorom vojakov. Papež se je na prizorišče pripeljal v neprebojnem papamobilu.