Papež je v svoji pridigi spregovoril o težkih gospodarskih razmerah, ki jih je prinesla kriza. Foto: EPA
Papež je v svoji pridigi spregovoril o težkih gospodarskih razmerah, ki jih je prinesla kriza. Foto: EPA

Papež se je težkih družbenih razmer zaradi gospodarske krize dotaknil v svoji pridigi med mašo v toskanskem mestu Arezzo, kjer je pozval k ponovni prepoznavi krščanskih vrednot. Božja beseda namreč uči solidarnosti, skrbi za uboge in dostojanstva za vse.

"Že od daljnih časov je skrb za druge gnala Cerkev h konkretnim dejanjem solidarnosti pomoči potrebnim, porazdelitvi sredstev, promoviranju skromnejšega življenja v nasprotju s kulturo nepomembnosti, ki je razočarala številne in povzročila globoko duhovno krizo," je po poročanju Radia Vatikan dejal Benedikt XVI. ter pozval k skrbi in občutljivosti za najranljivejše.

Materializem nas slepi
Papež je ob tem spomnil na Frančiška Asiškega, svetnika iz 12. stoletja, ki se je kot sin premožnega trgovca odrekel očetovemu bogastvu in postal dobrotnik.

Po papeževih besedah nas njegova zgodba uči, kako preseči čiste materialistične ideologije, ki zaznamujejo naše obdobje ter zamegljujejo naš občutek solidarnosti in dobrote.

"Solidarnost z revnimi pomeni izpolnjevanje načrta Boga, ki nas je vse ustvaril kot eno družino," je dejal papež in poudaril, da je gospodarska kriza na tem področju pustila hude posledice.

Ob tem je Benedikt XVI. opozoril, da je kompleksnost vprašanj otežila iskanje hitrih in učinkovitih rešitev za trenutne razmere, ki najbolj prizadenejo najranljivejše ter so še posebej skrb vzbujajoče za mlade.