Papež med praznično mašo v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Papež med praznično mašo v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters

"Bog želi, da opravljamo dobra dela tudi takrat, ko nas nihče ne prosi za pomoč," je opomnil med mašo v baziliki svetega Petra, ki so se je udeležili tudi kardinali, škofi in druga duhovščina. "Jezusa lahko najdejo tisti, ki ga iščejo. Ampak da ga dosežemo, ne smemo posedati križemrok, temveč moramo tvegati."

Papež je med pridigo posvaril pred materialnimi dobrinami, kot so denar, slava in uspeh, ki po njegovih besedah vodijo v hiranje duha. Verniki se temu sicer lahko izognejo tako, da svoj čas namenijo tistim, ki ga resnično potrebujejo - revnim, prebežnikom, bolnim ali zapornikom.

Poziv k skromnosti
Papež je v znamenju praznika vernike pozval tudi k skromnosti. Katoliško čaščenje Gospodovega razglašenja, kot se tudi reče današnjemu prazniku, se namreč nanaša na dan, ko so sveti trije kralji Jezusu prinesli darila. Katoličani pa ta dan - podobno kot na božič - zaznamujejo s podarjanjem daril.

Papež je po maši z okna svojih prostorov nagovoril tudi množico na Petrovem trgu, z "najprijaznejšimi pozdravi" pa se je dotaknil tudi vzhodnih pravoslavnih cerkev, ki 7. januarja praznujejo božič. "Naj bo to veličastno praznovanje vir nove duhovne moči in občestva med nami kristjani," je dejal.

Papež daroval mašo ob Svetih treh kraljih
Papež daroval mašo ob Svetih treh kraljih